artikel

Fritesprijzen zijn niet meer van deze tijd

Horeca

Ik verbaas mij al enige tijd over het feit dat mijn collega’s de fritesprijs op eenzelfde peil houden. Het prijsniveau is over het algemeen veel te laag en niet meer van deze tijd. Ik heb de indruk dat velen het met mij eens zijn, maar niemand doet wat. Daar moet verandering in komen.’ Dit zegt Albert van Beek, eigenaar van de Vlaamse fritesspecialist Manneken Pis, met vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Hij vindt dat de prijs per portie met gemiddeld een gulden omhoog moet. Van Beek maakt zich daarvoor sterk, in de hoop dat zoveel mogelijk collega-fritesverkopers zich bij hem aansluiten.

‘Ik word de laatste jaren alsmaar geconfronteerd met uit de hand lopende kosten’, licht de ondernemer toe. ‘Enkele kosten zijn zo hoog dat dit zich zou moeten uiten in een hogere productprijs. Zo zijn de netto uurlonen in cafetaria’s de laatste twee jaar met ongeveer 40 procent gestegen. Dit houdt in dat de bruto lonen met ongeveer 50 procent omhoog zijn gegaan. De huren en grondstofprijzen stijgen jaarlijks met ieder 5 procent. De kosten van vuilnisophaal zat sinds 1998 in de lift van 0 naar 7000 gulden per jaar. Allerlei sociale voorzieningen, zoals Ziektewet en Arbo-diensten die voorheen door het GAK werden uitgevoerd, zijn bij de maatschappijen aanmerkelijk duurder. Verder verdwijnen ieder jaar opnieuw belastingtechnische aftrekmogelijkheden en vergen de HACCP-eisen veel aanpassingen en extra arbeidsuren. Ongetwijfeld zullen collega’s deze lijst kunnen aanvullen’, meent Van Beek.‘De grootste omzetmaker in de cafetaria is de frites’, vervolgt de cafetaria-eigenaar. ‘Als je de prijzen daarvan vergelijkt met bijvoorbeeld een belegd broodje of een schepijsje, dan zijn die niet meer in verhouding. Ik denk dat de gemiddelde cafetariahouder, als je zijn arbeidsuren tegenover zijn salaris zet, eerder een minimumverdiener is dan een veelverdiener. Ik wil mij dan ook sterk maken voor een prijsverhoging van de frites met een gulden per portie. De gemiddelde prijs van een frietje-zonder moet liggen tussen de Ä3,25 en ƒ3,75. Zo hoeven cafetariahouders zich niet iedere week druk te maken of ze de kosten nog wel kunnen betalen.’Van Beek heeft het vermoeden dat bijna iedere ondernemer de gemiddelde prijs van een portie frites zo laag houdt uit pure concurrentieoverwegingen. Hij doet een oproep: ‘Word wakker en kijk eens niet naar je collega’s wat prijzen betreft. Probeer je te onderscheiden met een goed product en een goede service. Dan wil de klant ook meer betalen en worden wij er allen beter van. Laten wij gezamenlijk een prijsinhaalslag maken. Wij weten allemaal dat onze branche hier hard aan toe is.’Albert van Beek wil samen met collega’s een plan maken dat ertoe moet leiden dat zijn wens werkelijkheid wordt. Hij nodigt cafetariahouders uit om te reageren. Dit kan via telefoon (0346) 55 41 02 of faxnummer (0346) 55 32 23.