artikel

Livar exclusive: limburgs horecavarken

Horeca

Limburg en Varken. Combineer je de eerste lettergreep van beide woorden dan krijg je het woord Livar. Dit is de benaming die varkenshouder Frans de Rond uit Echt samen met vier collega’s bedacht voor een nieuw Limburgs varkensras. Voor de horeca ontwikkelden zij Livar exclusive. Sinds 2 maart is dit vlees te koop in Limburg.

Geen snuifje geur verraadt de aanwezigheid van varkens op de boerderij van De Rond. Zijn kantoor is voorzien van de modernste snufjes. Zo is de levensloop van elk dier vastgelegd in computerdocumenten. Als we de ‘Livars’ willen zien en fotograferen moeten we eerst onder de douche en krijgen daarna laarzen en overalls aangemeten. De weg naar de stallen loopt via de douche. Het verplichte douchen voor bezoekers van de varkensstallen is onderdeel van de hyiëne-eisen. In een logboek wordt bijgehouden wie de varkensstallen bezocht heeft en welke auto’s op het terrein zijn gesignaleerd.
Hygiëne is een belangrijk item bij de varkenshouderij in Echt. Zeker met het oog op de varkenspestperikelen van twee jaar geleden. ‘Niets deugde. We deden alles verkeerd, volgens de minister’, zegt De Rond daarover. Hij en vier collega’s lieten het er niet bij zitten. Twee jaar geleden begonnen ze hun speurtocht naar een nieuw varkensras. ‘We hebben diverse rassen gekruist om zo de beste karaktertrekken te combineren.’ Resultaat was een varken dat de naam Livar, Limburgs varken, meekreeg.

Authentieke rassen
Volgens de varkenshouder is het een dier van traditioneel opgegroeide Engelse ouders, van verschillende authentieke rassen. Exacte aanwijzingen over de ouderrassen houdt De Rond liever geheim. ‘Dat moeten de vakmensen zelf maar uitzoeken. We hebben op dit moment nog onvoldoende exemplaren van de rassen. Daarom bieden we het vlees van het nieuwe ras voorlopig exclusief aan aan een aantal goede restaurants in Limburg, onder de naam ‘Livar exclusive’.’
Voor consumenten hebben de vijf Limburgse varkenshouders het merk Livar in de markt gezet. Deze benaming verwijst naar varkensvlees van gebruikelijke rassen, maar wel volgens de Livar-methode gevoed. Deze wijze bestaat uit een volledig gecontroleerd voedingsysteem, aldus De Rond. De varkens krijgen uitsluitend natuurlijk voedsel, zonder bijmengingen. ‘Door deze wijze van voederen groeien Livar-varkens langzamer, waardoor het vlees twee keer zo duur is. De voerkosten zijn trouwens ook hoger’, vertelt de varkenshouder.
De kracht van het Livar-varken zit in de voeding die het beest krijgt, stelt De Rond. De voeding bestaat voor 100 procent uit granen uit de regio, aangevuld met basisstoffen, zoals soja en natuurlijke mineralen. ‘Het is dus een volledig vegetarisch opgevoed varken. Dat proef je. De smaak is echt uit grootmoeders tijd. Hier proef je weer hoe lekker varkensvlees kan zijn.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels