artikel

New York calling

Horeca

Op 42nd Street, tussen Lexington Avenue en Park Avenue, staat de prachtige Grand Central Terminal, het kolossale centraal station van de stad New York. De adembenemende ruimte, gebouwd in Beaux-Arts-stijl, stamt uit 1913. Vanuit dit station gaan en komen dagelijks de volgepakte forenzentreinen, gevuld met de zogenaamde ’commuters’,die in de stad werken en buiten de stad wonen in gebieden als Westchester en Connecticut.

Het station verwerkt dagelijks zo’n half miljoen reizigers en toeristen. Het sterk verouderde Grand Central stond eigenlijk op de nominatie om te worden gesloopt. Een groepje invloedrijke New Yorkers, destijds onder aanvoering van Jacqueline Kennedy Onassis, maakte zich sterk voor het behoud van het monument. Met succes. Een mega-renovatie van 198 miljoen dollar volgde. Er moest een waardige bestemming worden gevonden voor de 16.000 m² ’commercial retail space’ van het station. Horeca moest het worden. Het resultaat is spectaculair. Op de balkons boven de marmeren opgang van de ’main concourse’ kwam het Michael Jordan Steakhouse met z’n private dining rooms en een cocktailbar. Aan de andere zijde van de ruimte volgde het restaurant Métrazur van topchef Charlie Palmer. Het balkon van Métrazur is in korte tijd een geliefde plek geworden voor ’high profile parties’ en bedrijfspresentaties. Palmer begint bij zesduizend dollar voor het verhuren van de kale ruimte, maar dan heb je ook wel iets bijzonders.

Aan de overzijde van het station is een ruimte waar rond 1920 de tycoon John W. Campbell zijn privékantoor had. De ruimte werd in originele staat hersteld en opende recentelijk als een ’upscale’ cocktaillounge met de naam The Campbell Apartment. In de passage naar Lexington Avenue is een ’food market’ gemaakt waar je kunt shoppen voor een ruime selectie ’home meal replacement foods’. In de ’lower-level concourse’ ruimte, naast de beroemde Oyster Bar, is een prachtige food court opgezet door horeca-architect David Rockwell. Hij kreeg de opdracht van de ruimte een ’urban living room’ te maken met ruimte voor muziek en interactief entertainment, met informatie en nieuws voor reizigers op computer gestuurde ’billboards’, een ruimte voor kunstexposities en andere artistieke evenementen.

Het food concourse is een mekka voor lekkerbekken. Ze kunnen kiezen uit dependances van een twintigtal zorgvuldig gekozen New Yorkse restaurantformules. Mooie gerechtjes uit India, zoals spiced potato cake with chutney van Cafe Spice. Scottish salmon and caviar layer cake van Caviarteria. Sushi van de Japanse chefs van Masa; cajunpizza’s (o.a. met rivierkreeftjes) van het hippe pizzaconcept Two Boots, een steak sandwich van Central Market, New York cheese cake van Junior’s en mini Charleston black bean burgers van het Shoebox Cafe, om maar een paar highlights te noemen. Coördinatie van het hele project is in handen van GCT Venture, een partnership tussen twee grote ontwikkelaars, LaSalle Partners en Williams Jackson Ewing, die eerder succesvol samenwerkten aan het opknappen van het Union Station in Washington, D.C.

Meer info: www.grandcentralterminal.com.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels