artikel

Reorganisatie examens onder vuur

Horeca

Invoering van landelijke examens voor het beroepsonderwijs in de horeca zal niet automatisch tot verbetering leiden. Dat schrijven docenten van vier horecaopleidingen in een gezamenlijke reactie op het voornemen de praktijkexamens te reorganiseren. Zij vinden dat één toetsingsvorm ten onrechte als het ‘ultieme redmiddel’ naar voren wordt geschoven.

Landelijke toetsing van de praktijkexamens moet de uniformiteit in het middelbaar horecaonderwijs terugbrengen, maar volgens de scholen is het de vraag of daarmee de kwaliteit ook daadwerkelijk gediend is. In een open brief vegen docenten van vier scholen (ROC Aventus, Deltion College, ACHG Amsterdam en Hotelschool Wageningen/Rijn IJssel College) de vloer aan met de plannen. ‘Invoering van landelijke examens voor alle deelkwalificaties betekent dat een aantal jaren onderwijsvernieuwing en verbetering worden weggegooid en we de verworvenheden van de laatste tijd in één klap tenietdoen’, aldus de briefschrijvers’. Ook stellen ze dat landelijke toetsing flexibiliteit en maatwerk op de scholen in de weg staat.

Landelijke examens wekken volgens de scholen bij de buitenwacht ten onrechte de indruk van kwaliteit en objectiviteit. ‘We durven echter te stellen dat de kwaliteit van de toetsing op veel scholen uitstijgt boven de kwaliteit van landelijke toetsen uit het verleden. Het toetsen van vaardigheden aan de hand van multiplechoicevragen heeft jarenlang bij landelijke examens plaatsgevonden. Dergelijke toetsvormen zouden door de vaststellingscommissies op de scholen niet geaccepteerd worden.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels