artikel

Salarissen in de city

Horeca

De New Yorkse horeca doet goede zaken en het optimisme in de markt zorgde dit jaar voor de opening van ruim 300 nieuwe restaurants van niveau.

Ik sprak onlangs met een succesvolle uitbater uit de stad Chicago die de hoge prijzen van New York niet kon geloven. Hij zou graag z’n gasten eens naar New York sturen opdat ze dan misschien zijn lage prijsstelling in Chicago meer zouden gaan waarderen. Wie in de stad New York wil wonen en werken, moet daar flink voor betalen. Cost of living is hoog en dus moeten de salarissen daaraan zijn aangepast, anders kun je er niet overleven. Het is pure luxe om in deze stad, en met name de wijk Manhattan, te kunnen wonen. Opgejaagd door de ‘booming economy’ van Amerika schieten de prijzen van huur- en koopwoningen omhoog. Deze stad is echt alleen leuk als je geld op zak hebt, anders is het leven hier keihard. Waar we in Nederland met z’n allen steeds minder lijken te gaan werken en meer vrije tijd krijgen, gaan Amerikanen vooral harder en langer werken, met gemiddeld twee weekjes vakantie per jaar. Wat verdienen die New Yorkers dan zo’n beetje? Bartenders van een gemiddeld café gaan met $250 à $300 per avond (x ƒ2,55 = ƒ765,-) naar huis. Dat is minimumloon + tip. In de iets hippere clubs waar ook muziek en entertainment is, loopt dat al snel op tot $300 à $400 per avond. Barkeepers van de hot spots, zoals het fusionrestaurant Asia de Cuba, ontvangen $500 à $600. Wil je een vast inkomen, dan kun je het best terecht in de hotels. Hier zijn bartenders meestal ‘union members’, oftewel lid van de invloedrijke vakbond. Ze verdienen $17 per uur plus tips en benefits. Een goede bartender bij de Oak Bar van het bekende Plaza Hotel pakt tussen de $50.000 en $75.000 per jaar. Inclusief tip kan dat oplopen tot zelfs $100.000. Minimumloon in de V.S. is op het ogenblik $6.25 per uur, maar als ‘line cook’ begin je met $10. Souschefs en pâtissiers zweven met hun jaarsalaris tussen de $50.000 en $100.000. Ben je chef-kok bij de Top 100-restaurants in de stad, dan kun je rekenen op een jaarsalaris van circa $125.000. Met voordeeltjes, bonussen en ‘commercial endorsements’ kan dat zelfs oplopen tot tweemaal zoveel. Een kelner van een redelijk gerenommeerd restaurant vangt $50.000. Dat loopt vervolgens op tot $75.000 per jaar voor kelners van de echte toppers. Sommeliers zweven tussen $65.000 en $80.000. General managers kunnen rekenen op een jaarsalaris van $100.000. De echte toppers uit ons vak pakken wel zeer royale salarissen. Major League-chef Daniel Boulud (voorheen chef van Le Cirque) heeft een jaarsalaris van $700.000 en z’n collega Jean Georges Vongerichten had ook geen slecht jaar: $3.2 miljoen. Yep, money talks, maar anders dan in Nederland is niemand hier jaloers op het succes van een ander. Heel verfrissend. Ze genieten juist met je mee. ‘You’re having success…, hey good for you!’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels