artikel

Stamppotstamper

Horeca

Stamppot, van welke samenstelling dan ook, is een oer-Hollands gerecht. Helaas wordt stamppot door de opkomst van keukenmachines en allerlei ander pureergerei maar al te vaak ‘verziekt’ en tot pap vermalen.

Stamppot, van welke samenstelling dan ook, is een oer-Hollands gerecht. Helaas wordt stamppot door de opkomst van keukenmachines en allerlei ander pureergerei maar al te vaak ‘verziekt’ en tot pap vermalen. Maar dat is niet de bedoeling. Stamppot hoort geen homogene gladde massa te zijn. Je moet er de gemengde ingrediënten nog duidelijk in kunnen herkennen. Echte stamppot heeft een grove structuur.
Een stamppotstamper is geen pureerder. Een stamppotstamper, ook wel etenstamper genoemd, heeft een stamper van draad. De producten die je ermee stampt en tegelijkertijd mengt behouden daardoor een grove structuur.
Een professionele stamppotstamper is bij voorkeur van roestvast staal, en in verband met het gevaar van afbladderen zeker niet verchroomd.
Er zijn heel grote stamppotstampers, die met name in instellingskeukens worden gebruikt. Er zijn ook kleintjes, die in de huishoudelijke keuken worden toegepast. De kleintjes zijn niet geschikt voor gebruik in de restaurantkeuken. Je slaat er je pols mee kapot op de rand van de pan. Kies voor professioneel gebruik dus een middelmaat in een robuuste, stevige uitvoering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels