artikel

Edam/Volendam blijft bestuurscrisis bespaard

Horeca

De gemeente Edam/Volendam is donderdag een bestuurscrisis bespaard gebleven. De drie overgebleven wethouders in het college mogen aanblijven. De gemeenteraad bepaalde dat in een vrij matte vergadering over de cafébrand in Volendam. Geen enkele raadsfractie steunde een motie van GroenLinks, waarin het vertrek van de wethouders H. Schouten (VVD), M. Smit (PvdA) en J. Tol (CDA) werd geëist.

Burgemeester F. IJsselmuiden en wethouder W. Visscher (allebei CDA) stapten wel op. Maar zij hadden hun vertrek vorige maand al aangekondigd na de presentatie van het rapport-Polak/Versteden over de cafébrand. Een meerderheid van de raad nam er genoegen mee dat alleen deze twee koppen rollen in de nasleep van de tragische brand in café De Hemel in de afgelopen oudejaarsnacht.

Dertien jonge Volendammers kwamen om in de vuurzee en bijna driehonderd cafébezoekers raakten gewond. Nog altijd liggen achttien mensen met brandwonden in het ziekenhuis. Volgens de commissie-Polak/Versteden heerste in de gemeente een gedoogcultuur en werden nieuwe wettelijke regels bewust niet uitgevoerd. Daardoor kon de eigenaar van De Hemel ongestraft een café bestieren dat bij lange na niet voldeed aan brandveiligheidsvoorschriften.

Motie
De lokale partij VD’80, met zeven zetels de grootste in de gemeenteraad, hield evenals de eenmansfractie van GroenLinks het gehele college verantwoordelijk voor de caféramp. Toch verleende de partij uiteindelijk geen steun aan de motie van GroenLinks. Fractievoorzitter N. Karhof zei dat zijn partij zich niet kon vinden in de motivering van GroenLinks. ‘Daarom kijken wij nu naar het college. We vinden nog steeds dat het weg moet, maar als het dat nu niet uit vrije wil doet, dan respecteren wij dit tot de behandeling van de uitkomsten van het onderzoek van de commissie-Alders.’

GroenLinks probeerde ook nog tevergeefs via een motie drie raadsleden van VD’80 weg te krijgen. De fractie acht C. Veerman-Tol, C. Schilder en W. Keizer ook verantwoordelijk voor de caféramp omdat zij een rol vervulden in het vorige college, dat de aanstelling van ambtenaren voor brandpreventie tegenhield. Burgemeester IJsselmuiden adviseerde de raad genoegen te nemen met zijn vertrek en dat van wethouder Visscher. ‘Door het opstappen van de meest verantwoordelijk betrokkenen is de democratie gelegitimeerd’, zei hij.

Stevig signaal
PvdA-wethouder M. Smit vertelde dat hij zich tot voor kort had afgevraagd of hij niet zelf de politieke consequenties moest trekken. Hij kwam tot de conclusie van niet. ‘Door het opstappen van een wethouder met een zeer lange bestuurlijke ervaring en de burgemeester geven wij een stevig signaal af. Dat is behoorlijk ingrijpend en we laten daarmee zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen.’

GroenLinks hoefde in de vergadering niet te rekenen op steun van de fracties van PvdA (drie zetels), VVD (twee zetels) en CDA (zes zetels). Zij vonden alledrie dat de overige wethouders konden aanblijven. De vergadering werd donderdagmiddag twee keer verstoord door een brandalarm. Zelfs dat bracht geen opwinding. De gemeenteraad vergaderde onverstoorbaar verder. Vrijdagmiddag maakt de commissaris van de koningin in Noord-Holland bekend wie waarnemend burgemeester wordt tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels