artikel

Recordprijzen bij veiling Calluna

Horeca

De liquidatieveiling van het Edese café-restaurant Calluna trok onlangs zo’n zeshonderd belangstellenden. De voormalige eetzaal van het onlangs opgeheven etablissement puilde van twaalf tot negen uur uit van de horecaondernemers, handelaren, wijncollectioneurs en particuliere koopjesjagers. Opdrachtgever Ton van Leest en de Edese veilingmeester Cees Lieftink toonden zich na de marathonveiling zeer tevreden. Talloze kavels verwisselden voor recordprijzen van eigenaar.

Recordprijzen bij veiling Calluna

‘Zo druk is het hier nog maar zelden geweest’, zegt Ton van Leest lachend als hij ruim voor twaalven de drukte op en rond het terrein van Calluna ziet. Op dat moment is er al geen parkeerplaats meer te bemachtigen. Veel van de wagens geven dankzij de belettering een duidelijke indruk van de belangstellenden. ‘Het Snuffelpaleis’ en ‘De Koopjeshal’ zijn nadrukkelijk aanwezig, maar ook de horeca is fors vertegenwoordigd.

Antiek
Veel horecaondernemers komen doelgericht op de veiling af. De een hoopt voor een prikkie de nodige keukenapparatuur te bemachtigen; de ander is louter geïnteresseerd in het terrasmeubilair. Het grootste deel van de in totaal 1100 kavels bestaat echter uit een enorme collectie antiek en decoratiemateriaal, voldoende om meerdere horecabedrijven in één klap in te richten. ‘Verzamelen heeft me altijd in het bloed gezeten, met name antiek, kunst, kristal en wijnen. Voor de inrichting van Calluna kon ik een groot deel gebruiken, maar er bleef nog ontzettend veel achter in de opslag’, aldus Van Leest.‘
De nieuwe eigenaar, die het horecabedrijf overigens niet voortzet maar hier gaat wonen, wilde Calluna leeg opgeleverd hebben. In mijn nieuwe zaak, restaurant Het Pomphuis, kon ik niets met de collectie. Vandaar dat ik besloten heb alles in één keer te laten veilen. Kan ik wat verzamelen betreft weer met een schone lei beginnen.’ Veilingmeester Cees Lieftink vult aan: ‘Dit is dan ook geen veiling uit nood, maar uit weelde. Het gebeurt niet vaak dat de eigenaar van de te veilen goederen lachend toekijkt.’

Zeldzame wijnen
Wanneer alle apparatuur, meubilair en antiek verkocht is, begint Lieftink aan de veiling van de collectie zeldzame wijnen. De busjes van de opkopers hebben dan al plaatsgemaakt voor automobielen uit de duurdere prijsklassen. Als een magnum Château Margaux voor 6 mille van eigenaar verwisselt, vertrekt ook de laatste horecaondernemer: ‘Daar koop ik liever duizend flessen huiswijn voor in…’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels