artikel

Skrei: exclusieve Noorse seizoensvis

Horeca

Voor de Noren is skrei een traditionele seizoensvis, waar ze elk jaar naar uitkijken. De vis is in beperkte hoeveelheden tijdens de eerste drie maanden van het jaar te koop.

Skrei: exclusieve Noorse seizoensvis

‘Skrei is onderdeel van een culinaire traditie in Noorwegen’, zo liet de Noorse ambassadeur zich ontvallen op 19 maart in De Hoefslag in Bosch en Duin tijdens een skrei-lunch. Om de Nederlandse koks kennis te laten maken met skrei, bereidde kok André van Doorn van De Hoefslag op verzoek van de exportorganisatie voor Noorse vis een vijftal gerechten met skrei.‘Skrei betekent ‘grote groep in beweging’. Het is een vissoort die grote afstanden aflegt’, vertelde Fenny Straat, pr-vrouw van de exportorganisatie. Het gaat om een winterkabeljauw uit de Noorse wateren. De vis zwemt van de Barentszee naar de paaigronden in de Lofoten. Onderweg voedt de vis zich met afwijkend eten en krijgt daardoor een andere structuur. De bouw van de vis is stevig en de kleur spierwit.
De vangsttijd van skrei is beperkt. In de paaitijd van de vis mogen vissers (met de benodigde vergunning) uitvaren. Dat is in januari, februari en maart. De vissers vangen de kabeljauw met lijnen met haakjes om zo beschadiging te voorkomen.

Natuur
Het is elke keer weer afwachten wanneer de vis arriveert. Dat bepaalt de natuur’, legde de pr-vrouw uit. Dit jaar was de skrei vanaf half februari weer in Noorwegen te koop. De komst van de eerste skrei vieren de Noren op traditionele wijze. Volgens Straat is het te vergelijken met de Vlaggetjesdag voor de nieuwe haring in Nederland. De Noren bereiden de skrei op eenvoudige wijze (gekookt met peper, zout en azijn en geserveerd met gekookte aardappelen en wortelen) en ze drinken er rode wijn bij.
Tijdens de lunch in De Hoefslag verwerkte Van Doorn de skrei op verschillende wijzen: gebakken, gepocheerd en gegrild. Hij combineerde de vis met ingrediënten als gember, zwarte peper, zoetzure komkommer en bieslookvinagrette. ‘Het was een fantastisch mooie, verse vis. Ik kreeg hem met kop en al, compleet met kuit en tongetjes aangeleverd.’
De kok vond het leuk om voor zijn vakbroeders de skrei te bereiden. ‘Ze reageerden enthousiast. Ze hebben nu kennis gemaakt en hopelijk gaan ze er volgend jaar zelf mee aan de gang.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels