artikel

Eerste maatjesharing in Scheveningen aangekomen

Horeca

SCHEVENINGEN – De eerste maatjesharing is maandagmorgen in de haven van Scheveningen gelost. Twee schepen onder Engelse vlag losten in totaal 230 ton haring. Dinsdag wordt het eerste vaatje geveild. Dit jaar doet slechts een Nederlandse trawler mee aan de haringvangst, de Zeeland. De schepen die maandagmorgen al hebben gelost zijn de voormalige SCH 22 en 23, die nu onder Engelse vlag varen.

De Hollandse Nieuwe komt dit jaar voor het overgrote deel van Scandinavische trawlers. Tegen ongeveer veertig Deense en Zweedse boten die het noorden van de Noordzee afschuimen op zoek naar haring, is er een Nederlandse boot, de Zeeland. Maar ook de Scandinaviërs leveren echte Hollandse Nieuwe. ‘Hollandse Nieuwe heeft niets te maken met de plaats waar de vissen worden gevangen of met de trawler die ze vangt. Het is een procédé’, legt de woordvoerster van het Nederlands Visbureau uit.

Katwijk
De Scandinavische Hollandse Nieuwe mogen dat predikaat dragen omdat zij eenmaal van boord in de havensteden in het noorden van Denemarken, meteen worden gekaakt en gezouten. Dat gebeurt veelal door Nederlanders. Volgens de woordvoerster van het Visbureau zit half Katwijk de komende maanden in Denemarken.
Op de schepen met een Nederlandse bemanning, zoals de Zeeland en de Nederlandse schepen die onder Engelse vlag varen, gebeurt de bewerking meteen aan boord. Deze haringen komen als Hollandse Nieuwe aan de wal, aldus de woordvoerster.

Grote haringen
Het Visbureau verwacht voor dit jaar een goede vangst, omdat de drie jaar oude haringen waar de trawlers op jagen, in een goed jaar geboren zijn. Jongere vissen glippen door de mazen van het net, haringen die ouder dan drie jaar zijn, gaan naar Duitsland. ‘Daar houden ze van grote haringen’, aldus het Visbureau.
Volgens de woordvoerster van het Visbureau zijn dergelijke smaakverschillen ook binnen Nederland te herkennen. Amsterdammers bijvoorbeeld willen grote, gesneden haring, terwijl Brabanders zweren bij een kleintje uit een stuk. En in het oosten eten ze ze zouter dan in het westen van het land.
Wie onbetwist de lekkerste haring wil eten, moet nog een paar weken wachten, totdat de maatjes de status van Koninginneharing hebben bereikt. Dat is het moment dat keurmeesters de vis goed genoeg achten om aan de koningin aan te bieden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels