artikel

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild

Horeca

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is dinsdagmiddag op de visafslag van Scheveningen voor een recordbedrag geveild. Om iets voor 17.00 uur bemachtigde supermarkt C1000 het eerste vaatje voor ƒ120.000,-. De haring kwam van het schip de Wiron 1, dat met Katwijkse bemanning onder Engelse vlag vaart.

Traditiegetrouw gaat de opbrengst van de veiling naar een goed doel, ditmaal ‘maatjesprojecten in Nederland’. Dit project is er om mensen met een psychiatrisch verleden te helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken.

‘De haring is dit jaar van goede kwaliteit’, vindt Robert Carp van het Nederlands Visbureau. ‘Door het gunstige weer is er veel plankton in de zee die de haring tot zich kan nemen. Zijn vetpercentage neemt daardoor snel toe.’ De haring die nu gevangen is, heeft een minimum vetpercentage van 16 procent. ‘Half juni is het vetpercentage met 25 procent maximaal. Vervolgens neemt het weer af, omdat de haring alle energie aanwendt om hom en kuit te produceren.’

Talrijke visrecepten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels