artikel

Europese sandwichwedstrijd nadert einde

Horeca

Binnenkort vertrekt Ed Vischschraper, chef-kok van restaurant ‘La Ruche’ in de Bijenkorf Den Haag, voor de derde keer in korte tijd naar Frankrijk. Hij vertegenwoordigt Nederland in de Europese finale van de sandwichwedstrijd in Parijs, die door Délifrance op 25 juni wordt gehouden.

Met het broodje Bon Poisson won Vischschraper begin mei de nationale finale in Ridderkerk. De chef-kok was op vakantie in Zuid-Frankrijk. ‘Ik heb het recept opgestuurd met het risico dat ik daarvoor terug moest komen vanuit Frankrijk’, vertelt hij. ‘Dat had ik er echter graag voor over.’Het broodje van Vischschraper had volgens de jury een perfecte balans in smaak. Ook werd de eenvoud en soberheid in presentatie van de ingrediënten geroemd, net als het grote bereidingsgemak. De juryvoorzitter sprak over een ‘feestje in de mond’.

De pain sandwich is belegd met slamix (friseesla, eikenbladsla, rode sla), komkommerdille, citroen, dragonmayonaise, verse zalm, katenspek en citroenpeper. Het broodje wordt al enige tijd verkocht bij de Bijenkorf. ‘Daar heet het ’T is Visch’, vertelt Vischschraper. ‘Voor de wedstrijd hebben we het broodje een Franse naam gegeven. Dat past er beter bij.’
Een directe collega van Vischschraper, José Bazzini, werd in de nationale finale derde met een sandwichrecept van Vischschraper. ‘Ik had het ook leuk gevonden wanneer hij had gewonnen’, aldus Vischschraper. ‘Ik had het hem graag gegund.’

In Nederland had de chef-kok vier concurrenten, in Parijs zijn dat er twee meer. De voorbereiding voor de finale zal hetzelfde zijn als voor de nationale finale. ‘Ik neem alles gekoeld mee. Dat heeft een vorige deelnemer aan de internationale finale me ook aangeraden. Verder hoop ik net zo geconcentreerd te werk te kunnen gaan als in de nationale finale.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels