artikel

Hopscheuten voorlopers voorjaarsgroente

Horeca

Hopscheuten zijn op groentegebied de chique voorlopers van de lente. De asperges van de koude grond laten tot half april op zich wachten en andere groenten komen nog uit de kassen.

Hopscheuten voorlopers voorjaarsgroente

De uitlopers van de hopplantwortels zijn veel geld waard. De Vlaamse boeren beschouwen de groente (ongeveer ƒ225,- per kilo) dan ook als een suikerpeer, een appeltje voor de dorst. Zouden de hopbellen zelf voldoende opleveren, dan lieten de telers de uitlopers rustig liggen. Eén persoon raapt per dagdeel ongeveer een kilo op. De scheuten vragen zowel bij het telen als bij de bereiding om een delicate behandeling. Na het oogsten van de hopbellen in september worden de ranken laag bij de grond afgesneden en bedekt met een laagje aarde. In maart lopen deze wortels weer uit en groeien de hopscheuten. Te ver doorgegroeide hopspruiten worden draderig en krijgen een paars kopje.
Seizoen: van half maart tot half april
Kleur: melkwit
Smaak: nootachtig volgens liefhebbers, anderen herkennen vooral rauwe bonen
Combineren met: andere aardse smaken, zoals schorseneren, truffels en aardappels
Klassieke bereiding: pocheren en vermengen met ingekookte room. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout
Moderne bereiding: serveren met gepocheerde eitjes, gerookte zalm en een licht mousselinesausje
Tip: zorg dat de andere smaken die van de hopspruiten niet overstemmen. Verder: verwerk scheuten zo vers mogelijk. Ze worden gemakkelijk bruin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels