artikel

Huisreglement

Horeca

Een huisreglement moet, zichtbaar voor ieder die uw bedrijf bezoekt, bij de ingang hangen. Voor de samenstelling van het huisreglement bestaan richtlijnen. Het bevat artikelen die onder meer betrekking hebben op drankmisbruik, het gebruik van drugs, de eisen die aan de kleding van gasten worden gesteld en de gedragsregels waaraan zij zich te houden hebben. Een modelhuisreglement is verkrijgbaar bij SVH, KHN en VPB (Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties).

Het model kan worden aangepast aan de eigen situatie en moet bovendien worden getoetst aan de plaatselijke (gemeentelijke) verordeningen.
Een huisreglement heeft alles te maken met de veiligheid in een bedrijf omdat het regels bevat zoals ‘geen glas op de dansvloer’ en ‘niet roken op de dansvloer’.
Met een huisreglement kun je je niet indekken tegen eventuele aansprakelijkheidsstelling. Stel dat iemand (ondanks het verbod in het huisreglement) een glas kapot gooit op de dansvloer, en iemand anders verwondt zich daaraan, dan is toch de ondernemer aansprakelijk. Hij is en blijft verantwoordelijk voor het handhaven van de regels. Het huisreglement maakt die handhaving alleen maar makkelijker.
Een goed idee is om de regels, bijvoorbeeld die met betrekking tot het meenemen van glas op de dansvloer, ook op de achterkant van de drankenkaart te zetten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels