artikel

Laat zien wat je drinkt!

Horeca

Rechtstreeks drinken uit de fles. Het liefst een kant-en-klare mix in een longneck fles. Het is de trend van tegenwoordig. En voor een (party)cateraar is een dergelijk convenience product wel zo gemakkelijk. Maar niets is veranderlijker dan de snelle drankenmarkt. De een na de andere nieuwe drink verschijnt ten tonele. Het belangrijkste daarbij is : imago!

Laat zien wat je drinkt!

‘Een complete show met dans onder leiding van de Nederlandse feestmaker DJ Cor. Beleef het samen met Koetje on Tour!’ Fundrinks Company pakt groots uit met de introductie van haar nieuwe feestdrankje Koetje. Het is een zogenaamde shooter, je slaat het in een keer achterover. Het wordt geschonken in een klein glaasje.

Imago
Dergelijke drankjes worden niet zomaar verkocht. Een heel arsenaal van acts, shows, promotieteams en promotiemateriaal hoort er bij. Want imago is alles bij dergelijke drinks. Net als bij de populaire Bacardi Breezer, Martini Metz of het nieuwe Smirnoff Ice is de doelgroep dan ook meestal trendgevoelig en jong. Je drinkt het om erbij te horen. Een beetje discotheek of partybar heeft inmiddels schappen vol van dit soort drankjes.
En de cateraar? ‘Op de werkplek worden deze drankjes nauwelijks geschonken. Bedrijfscateraars maken maar een klein deel van onze klantengroep uit. Partycateraars daarentegen wel. Er worden heel wat events georganiseerd waarbij drankjes als de Bacardi Breezer en de Martini Metz uitstekend kunnen fungeren’, aldus de algemeen directeur van Bacardi-Martini Nederland, Mark de Witte.

Marge
De directeur merkt op dat partycateraars maar wat blij zijn met de kant-en-klare mixen zoals de Martini Metz en Bacardi Breezer. Het wordt immers uit de fles gedronken, geen glas wordt ermee bevuild. ‘Dergelijke convenience producten nemen een partycateraar heel wat werk uit handen.’
Bovendien, zo merken alle drankproducenten op, de marge op dergelijke producten is goed. Over het algemeen geldt: hoe luxer en exclusiever het drankje, hoe meer er op verdiend wordt. Volgens UDV Nederland, dat onlangs de mix Smirnoff Ice op de Nederlandse markt introduceerde, maken dergelijke ‘flesconcepten’ jaarlijks een groei door van 15 procent. In jargon wordt het ook wel ‘badge drinking’ genoemd. ‘Als consument laat je duidelijk zien wat je drinkt en waar je voor staat. Het is een niet meer te stoppen trend. Vooral op party’s en evenementen’, aldus een woordvoerder.

Melk-met-een-smaakje
Maar ook het aanbod in het bedrijfsrestaurant dijt de laatste jaren flink uit. Weliswaar niet met Bacardi – of Smirnoff-producten, maar met drinks zonder of met heel weinig alcohol. Want de combinatie alcohol en werk blijft gevaarlijk, vinden velen. Gelukkig is er ook op non-alcoholisch gebied genoeg nieuws. Vorige maand maakte niemand minder dan Coca Cola, de grootste frisdrankfabrikant ter wereld, bekend met ten minste vijf nieuwe zuivel- en vruchtendranken te komen. Begin volgend jaar moeten ze op de markt zijn. Met de uitbreiding wil het concern consumenten ‘in alle levensfasen’ aan zich binden. Maar het bedrijf wil ook inspringen op de groeiende afzet van zuiveldrankjes, ofwel: melk-met-een-smaakje. Ook al zo’n groeimarkt. Ter illustratie: terwijl de consumptie van gewone melk de laatste dertig jaar gestaag is teruggelopen – van 101 liter tot 69 liter per jaar per Nederlander – is de totale zuivelconsumptie stabiel gebleven. Met dank dus aan de speciale zuiveldrankjes. Marktleider Campina Melkunie zegt dan ook niet verbaasd te zijn over de keuze van Coca-Cola. ‘Het is een groeimarkt, en dat zien ze bij Coca-Cola kennelijk ook.`

Functional drinks
Ook de frisdranken en mineraalwaterfabrikanten staan niet stil. Ze volgen de ontwikkelingen in consumentengedrag op de voet. Grote bedrijven als Vrumona en Friesland Coberco zien als belangrijkste trend de keuze van consumenten voor een meer verantwoorde en gezonde leefstijl. Deze trend heeft geleid tot een groei in consumptie van light frisdranken, sportdranken en de opkomst van de zogenaamde functional drinks. Die laatste zijn de yoghurtdranken met speciale yoghurtculturen en frisdranken met toegevoegde vitamines.
De light-frisdranken zijn al weer enkele jaren op de markt. Veel merken kiezen nu voor een soort opvolger van hun bekende light-versie. De Fanta-light bijvoorbeeld heeft onlangs enkele nieuwe zusje gekregen: Fanta Pomelo en Fanta Lemon light. Pomelo is een citrusvrucht, familie van de grapefruit en sinaasappel. Volgens de fabrikant past de Pomelo perfect bij het merk. Het heeft namelijk een zonnige uitstraling. Nu maar wachten op de zomer.

Waters
Daarnaast is op de markt een toename zichtbaar van niet-alcoholische dranken met kruiden en (tropische) plantenextracten, zoals koolzuurhoudende drank met ginseng, frisdrank met cactusextract en bronwater met kardemon. In de hang naar een verantwoorde leefstijl is er tot slot een stijgende belangstelling voor natuurlijk mineraal- en bronwater en andere verpakte waters.De trends in cijfers uitgedrukt: in 2000 is de consumptie van frisdranken met 1,6% gestegen. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op 89,0 liter frisdrank tegen 88,2 liter in 1999. De consumptie van mineraal- en bronwater daalde in 2000 met 3,3%. De consumptie per hoofd van de bevolking bedroeg in 2000 16,6 liter tegen 17,3 liter in 1999. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI) te Rotterdam.

Niche-spelers
Tussen het geweld van de grote aanbieders van drinks, zie je ook nog enkele kleine niche-spelers. Zoals het Zeeuwse bedrijfje Jus de Pommes. Dat verwerkt fruit uit eigen teelt tot natuurzuiver appelsap. Het bedrijf werkt daarbij samen met een ambachtelijke vruchtenperserij in Duitsland. In deze tijden van BSE en mond- en klauwzeer staat biologisch boeren volop in de aandacht. En daar maakt Jus de Pommes, dat steeds vaker door partycateraars wordt ingeschakeld, dankbaar gebruik van.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels