artikel

Lichtvoetig wild voor de zomer

Horeca

Wild; het is misschien niet het eerste waaraan wordt gedacht wanneer de zon aan de hemel staat te branden. Wild roept immers nog steeds het beeld op van de zware, gesudderde hap, liefst gegarneerd met spruitjes en kastanjes. Toch valt met zomerwild (scharrelvlees bij uitstek!) en moderne bereidingstechnieken verrassend lichtvoetig te koken. Wat te denken bijvoorbeeld van een reebiefstukje, even om en om gebakken, met asperges of peultjes. Welk wild is in de zomer beschikbaar en leent zich voor een zonnige bereiding?

DUIF Het is nu de beste tijd voor wilde duiven. De aanvoer is groot en de kwaliteit is in deze tijd van het jaar optimaal. Een uitgelezen ingrediënt voor een zomerse salade.

KONIJN Wild konijn is het hele jaar door beschikbaar en wordt juist in de zomer, wanneer hij schade toebrengt aan het jonge gewas, volop geschoten. Jong konijn leent zich goed voor een snelle à la minute bereiding. Lekker met veel peterselie.

EEND Vanaf 24 juli worden eenden geschoten. Nederland is de grootste leverancier van wilde eenden ter wereld. Ook kwalitatief gezien voert Nederland de top aan.

REE Ree heeft de naam zomerwild te zijn. De meeste reegeiten komen uit Duitsland en Oostenrijk, waar het jachtseizoen vroeger opend dan in Nederland. Nederlandse jagers kiezen ervoor de jonge reetjes op te laten groeien. Ze wachten met de jacht tot augustus, september, wanneer er wat meer vlees op de dieren zit.

EXOTISCH WILD Het seizoen voor wild uit zuidelijk Afrika loopt van maart tot oktober. Er is volop aanvoer van springbok, gnoe, koedoe en impala.

BIZON Relatief nieuw op de markt is bizonvlees. Het vlees, dat zich goed leent voor grillen en kort bakken, komt van Amerikaanse bizons die zijn opgefokt bij Bison & Co in de Belgische Ardennen en is het hele jaar door verkrijgbaar. Broccoli, peultjes en tomaten uit de oven smaken er uitstekend bij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels