artikel

En dan nu: de waterstanden

Horeca

Het was Freddy Heineken zelf, die bij de officiële doop van zijn eigen, uit Bunnikse bron omhooggetrokken Sourcy, smakkend met zijn lippen tegen het net leeggedronken glas bronwater zei: ‘Ahhh, nog nooit zo’n lekkere Spa geproefd!’ Met de tv-camera’s bovenop zijn Cote d’Azuren gelaat, natuurlijk, want Heineken weet wat promoten is.

Dat is alweer wat jaren geleden. De waterwereld is er niet doorzichtiger op geworden en de tafelroep om water zwelt nog steeds aan. Een beetje gelijk had de bierbrouwer wel, want zijn Sourcy beloofde iets minder prikkel, minder koolzuur, en de smaak anno 2001 neigt sterk naar plat.
Het aanbod puur gezonde bronwateren is groot. De etiketten zijn blauw en groen. De herkomst wordt fier vermeld. Bronnen te over. In eigen land die van Heineken en Bar le Duc. In België (Chaudfontaine, Spadel, Bru), Frankrijk (Perrier, Evian, Wattwiller), Italië (San Pellegrino, Aqua Panna, Quarzia, Surgiva), Spanje (Pineo), Duitsland (Apollinaris, Gerolsteiner) en Groot Brittannië (Gleneagles, Hildon, Ty’Nant). De flessen hebben ieder hun eigen gedaante. Maar let op, een dikke, zware of geribbelde fles zal het nooit zijn. Dat haalt het slankidee naar beneden.

Watermanagement
Water is niet meer van de tafel weg te denken. Van bistro tot sterrenrestaurant. Maar water verdient serieuze zorg. Schone glazen en karaffen zijn een eerste vereiste. Sommige restaurants hebben mooie lange, slanke, speciaal geblazen flessen in groen, blauw, geel of oranje, dat geeft een sfeer aan tafel. En wil de gast meer dan één karaf, dan krijgt hij meer, zonder gesjoemel op de rekening. Wanneer u het water in rekening wil brengen, ga dan niet stiekem staan rommelen met kleine flesjes bronwater in grote karaffen, maar zet het gewoon op uw kaart of meld het beleefd. En twaalf gulden of meer voor een karaf water rekenen, is niet beleefd maar inhalig. Zorg voor aangenaam koel water met de juist hoeveelheid prik er in. Te veel bubbels zorgen voor oprispingen en dat vindt niemand prettig.

Fris eerste vereiste
Gelukkig is ook de wat overdreven waterkaart wel weer passé. Het gaat er tenslotte om dat water gewoon koel, schoon en helder is en niet te zout, maar juist fris smaakt. Waarom geen leidingwater wanneer dat goed van smaak is? Gewoon de karaffen vooraf vullen en in de koelkast wegzetten. Op tafel serveren met een paar ijsblokjes erin en uw gast is intevreden. Vooral de jongere gast ziet graag ijsblokjes. Er zijn restaurants die ze maken van vruchten- of tomatenhangop. Dat geeft een lichte smaak af en toont vrolijk. Zorg al met al dat uw water de nodige aandacht krijgt, want elke gast drinkt het tegenwoordig maar wat graag bij zijn eten en zijn wijn. Heeft hij geleerd over de grens.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels