artikel

Zien doet drinken

Horeca

Het Nederlandse restaurant verkoopt een grote variëteit gekoelde dranken. Het koelen van dranken is een wezenlijk ander verhaal dan het koelen van voedsel. Het is ook een gespecialiseerd onderdeel van de koeltechniek en daarom werk voor de echte vakman.

Drankenkoelingen staan in het restaurant meestal achter het buffet, vaak in het zicht van gasten. Dus moeten drankenkoelingen behalve functioneel ook fraai zijn. Gespecialiseerde bedrijven leveren complete koelbuffetlijnen, afgestemd op uw drankenassortiment en bedrijf, ontworpen voor de juiste ambiance van uw bedrijf. Ze richten zich rechtstreeks op de eindverbruiker, vaak via brouwerijen, grootkeukenleveranciers en interieurbouwers. Afhankelijk van merken en systemen zijn diverse U-opstellingen (hoek of rond) mogelijk. Chroomstalen laden- en deurfronts zijn soms optioneel. Voor het gemiddelde drankenassortiment zijn er standaard en stekkerklare koelbuffetten, al dan niet op pootjes. En complete lijnen met koppelbare inbouwcasco’s en koelsegmenten, met wel twee- tot driehonderd verschillende indelingsmogelijkheden. Maatvoeringen zijn belangrijk voor de opslagcapaciteit en verschillen van merk tot merk. Voor afwijkende situaties en wensen is maatwerk mogelijk.

Glasdeuren bij Karel V
Binnen de markt maken koelers met doorzichtige glasdeuren (op ooghoogte) een snelle opmars. Dat is natuurlijk ideaal om de drankenverkoop te promoten, vooral als het gaat om trendy producten en wijnen met een relatief hoge winstmarge. Er zijn verscheidene varianten op de markt. Om af te zijn van warmte- en geluidoverlast achter het buffet en in het restaurant kiest de horeca steeds vaker voor drankenkoelers waaraan een separaat opgestelde koelmachine gekoppeld kan worden. Ook voor gasten wel zo prettig!
Vijfsterrenhotel Karel V in Utrecht is gevestigd in een middeleeuws klooster en is ‘bij uitstek een moeilijk pand voor de logistiek van een vijfsterrenhotel’, aldus Leo Hollman, assistent general manager. Tijdens het voortraject, toen het pand nog helemaal leeg stond, moest reeds bedacht worden hoe er later in gewerkt moest worden. ‘Dus als ik een flesje uit de koeling moet trekken, hoe haal ik dat er dan uit? Er komt heel wat voor kijken om die vertaalslag te maken.’

Standaardmodules
Een extra moeilijkheid was dat het hotel alleen bedrijfsruimten heeft. ‘Overal wordt in het zicht van de gasten, en dus vooral netjes, gewerkt. Daar moet je bij de keus van de apparaten en andere producten die je gebruikt rekening mee houden. Daarom stelde de leverancier voor om alle koelingen op een centraal koelsysteem aan te sluiten. De buffetkoelingen zijn zoveel mogelijk opgebouwd uit standaardmodules en blijken zonder al te veel kosten gemakkelijk te vervangen, verwisselen en uit te breiden. Indelingen zijn op alle plekken verschillend en zijn aangepast aan de ruimte en het assortiment. In de dertien vergaderzalen worden momenteel koelkasten met glazen deuren geplaatst. ‘Dat scheelt ons een hoop tijd omdat we dan niet telkens, voor elke vergadering opnieuw, glazen en flesjes moeten neerzetten. En het stimuleert de omzet, omdat gasten sneller een flesje pakken.’ In de kaas-/wijnkelder van het restaurant staat een wijnklimaatkast, waar ook kazen perfect in kunnen worden bewaard. Duurzaamheid en functionaliteit noemt Hollman belangrijke aspecten van drankenkoelingen. ‘Maar het dagelijks onderhoud, het pure soppen, is misschien wel net zo belangrijk. Dat moet snel en efficiënt kunnen gebeuren.’

Wijnkoelkasten
Wijnklimaatkasten, met verschillende temperatuurzones, bieden de mogelijk om zowel witte als rode wijnen bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheidsgraad te bewaren en op de juiste serveertemperatuur te schenken. De prijs van dergelijke kasten begint bij zo’n vierduizend gulden.
Daarnaast zijn er ook wijnkoelkasten, met geforceerde koeling en een instelbare temperatuur van tussen de 8 en 12 °C, de ideale bewaar- en serveertemperatuur voor witte wijnen. Wijnkoelkasten zijn beter geschikt voor het koelen en bewaren van witte wijnen dan koelcellen, omdat daar de temperatuur beduidend lager is en u het risico loopt witte wijnen te koud te serveren. Wijnkoelkasten zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, onder meer met overzichtelijke en verkoopbevorderende glazen deuren met verlichting, en ook met ambachtelijk ogende uitneembare, houten schaarrekken in plaats van roosters.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels