artikel

Eigenzinnig aan de bak

Horeca

The Coffee Company, Kaap Kot en en Pizzeria Tivoli maken hun koffies met een designmachine . Afstemmen op specifieke eisen, kwaliteit en verrijking van sfeer blijken de belangrijkste redenen te zijn.

The Coffee Company is een kleine keten koffiespeciaalzaken in Amsterdam, met zes bestaande vestigingen en twee in voorbereiding. Er wordt koffie verkocht én geschonken. In alle vestigingen staat dezelfde espressomachine, met molens voor de diverse melanges.

New age
De machine, een ontwerp van Kees van der Westen, is afgestemd op de technische en esthetische specificaties van het ondernemersduo Dick de Kock en Rick Bekkema. Design en techniek hebben elk een eigen functie. ‘De bijzondere vormgeving past bij onze visie op de ‘new age’ in koffie en onze inrichting’, vertelt De Kock. ‘De machine levert bovendien de topkwaliteit koffie die wij willen schenken.’ Met twee ingebouwde boilers is de machine afgestemd op het specifiek Nederlandse consumptiepatroon van veel cappuccino en thee en relatief weinig korte espresso’s. De Kock noemt deze technische voorziening noodzakelijk. ‘Omdat koffiezetten en stomen verschillende functies zijn, waarvoor verschillende temperaturen nodig zijn.’ Daarom is één boiler afgesteld op 92 graden voor koffiezetten, de andere op 100 graden voor stomen en voor theewater. ‘Koffie wordt dus altijd met de juiste constante temperatuur gezet en we hebben voldoende power om melk mooi op te schuimen. Daarbij hebben we altijd voldoende kokend water voor thee.’
De machine heeft als uniek detail een voetpedaal voor het bedienen van de stoomfunctie. ‘Je hebt hierdoor beide handen vrij om bijvoorbeeld de kan vast te houden en te voelen hoe warm de melk is. Een voordeel, want melk wordt bij 75 graden zuur en kan weggegooid worden en koffie met lauwe melk smaakt niet lekker.’

E61 – ‘als een oldtimer’
Maar het oog wil ook wat. Martijn van Hoytema van café-restaurant Kaap Kot heeft wat hij noemt een ‘stroomtent’, met een grote koffievraag. De zaak heeft binnen ruimte voor zestig gasten, het terras met honderdvijftig stoelen ligt pal aan het water op het Zeeburgereiland. Een perfecte locatie voor de Faema E61 (driegroeps) machine, een oerdegelijke professioneel espressoapparaat uit de jaren zestig. De E(clips)61 memoreert de zonsverduistering van 1961. De techniek werd in de jaren vijftig ontwikkeld en wordt nog altijd in veel espressomachines toegepast. Van Hoytema koos ‘m ‘vanwege het uiterlijk en omdat elke zichzelf respecterende koffiebar in Italië ermee werkt’. Zijn machine is geheel gereviseerd en functioneert als nieuw. Martijn van Hoytema noemt zijn machine een echte ‘eye catcher’. ‘Gasten vinden het een schitterend apparaat.’ De E61 beent de grote koffievraag goed bij. ‘Al moeten gasten wel iets langer wachten op hun koffie dan bij een volautomaat.’ Van Hoytema serveert een range koffiespecialiteiten en gebruikt de machine in combinatie met twee molens en twee melanges. Hij maakt de machine meermalen per dag schoon en spoelt deze eens per week helemaal door. Het werken met de E61 vergelijkt hij met het rijden in een oldtimer, wat hij overigens ook met veel plezier doet.

Fifties design
De kleine Italiaanse fabriek Elektra staat bekend om zijn eigenzinnige designmachines, die in Italië vaak populairder zijn dan daarbuiten. Uitzondering is de Elektra Barlume Classic, een jaren vijftig- design met afgeronde hoeken, die ook in de Nederlandse horeca wordt gebruikt. De naam Barlume refereert aan de mintgroene verlichte achterkant, zegt importeur Henk van der Roest. De machine is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, inclusief bijbehoren molens, uitgevoerd in een mintgroen/ivoorwit mozaïekpatroon. Door de aparte achterkant komt deze machine het beste tot zijn recht in een vrije opstelling en is het een verfraaiing voor een bedrijf als Pizzeria Tivoli op het Damrak in Amsterdam, waar het apparaat een centrale plaats inneemt in de zaak.

Informatie over deze machines:

*Espressionistic (Kees van der Westen), 040-25 41 161
*Ten Cate Handelsonderneming (Henk ten Cate), 020-69 49 098
*Koffie Cultuur Centrum (Henk van der Roest), 020-62 77 599

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels