artikel

Gran Dorado-resorts naar Landal

Horeca

Landal Green Parks neemt de exploitatie van 33 resorts van Gran Dorado over. Het gaat om 30 Nederlandse en drie Belgische Gran Dorado-resorts met ruim 4500 vakantiewoningen. De overdracht van de aandelen vindt plaats op 1 september. Landal Green Parks wordt met de overname in een klap de grootste aanbieder van vakantiebungalows in Nederland en een belangrijke speler op het gebied van vakantieparken in Europa.

Gran Dorado-resorts naar Landal

De Gran Dorado Group stoot de exploitatie van de resorts af na een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die bepaalde dat Gran Dorado Leisure en Center Parcs (die samen deel uitmaken van de joint venture Capital Partners en Pierre Vacances) een te groot marktaandeel op de Nederlandse markt voor vakantieparken hadden verworven. De organisatie moest daarom een deel van z’n activiteiten afstoten. De managementcontracten van 33 resorts van Grand Dorado gaan nu naar Landal Green Parks, inclusief de bv Gran Dorado Beheer & Projecten.
Landal Green Parks gaat zich bezighouden met de verhuur van de vakantiebungalows en het management. Het kantoor in Groningen, waar ongeveer 160 mensen in dienst zijn, blijft gewoon bestaan. De medewerkers van de parken zijn in dienst van de resorts zelf en blijven dat ook.Volgens Jan van der Dussen, algemeen directeur van de Gran Dorado Group stond het gezamenlijke belang van de resorts en de medewerkers bij de keuze van een overnamepartner voorop: ‘We zijn blij dat hun belangen goed zijn behartigd. Het kantoor in Groningen blijft op dezelfde wijze functioneren.’ Gran Dorado heeft na het afstoten van de 33 resorts nog zes grote vakantieparken, waaronder Port Zélande.

Groeistrategie
Algemeen directeur Leo van der Meer van Landal Green Parks ziet de overname als een belangrijke stap in de groeistrategie van zijn organisatie. Landal wil die groei vooral realiseren door het afsluiten van verhuur- en managementcontracten. En dat is bij de overname van de Gran Dorado-resorts ook het geval. De resorts zijn particulier eigendom. Gran Dorado Beheer & Projecten verzorgde de commerciële exploitatie en die neemt Landal Green Parks in september over. Dan vindt ook de aandelentransactie plaats. Tussen 1 september dit jaar en 1 september 2002 is er een overgangsperiode. Alle sales- en marketingactiviteiten vinden tot 1 september 2002 plaats onder de naam Gran Dorado. Daarna neemt Landal Green Parks de exploitatie volledig over en worden de resorts opgenomen in de brochure van Landal.

Landal profiel
Landal Green Parks exploiteert op dit moment in Nederland, Duitsland en Tsjechië 16 bungalowparken met 3800 vakantiebungalows. De organisatie heeft ook nog ruim 1500 campingplaatsen. Bij Landal Green Parks werken 900 mensen. De omzet in 2000 was 75 miljoen euro (166 miljoen gulden). Het bedrijf investeerde de afgelopen twee jaar een bedrag van bijna 23 miljoen euro (50 miljoen gulden) in vernieuwingen en uitbreidingen van bestaande parken. Landal Green Parks richt zich op gezinnen met jonge kinderen en senioren die natuur, rust en ruimte zoeken. De nieuwe (Grand Dorado)parken passen volgens de directie qua ligging, kwaliteit en uitstraling uitstekend bij het Landal-profiel van rust en ruimte. Algemeen directeur Van der Meer: ‘In een aantal gebieden vergroten we onze aanwezigheid, maar we krijgen nu ook parken in gebieden waar we nog niet zaten, inclusief drie in de Belgische Ardennen.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels