artikel

Het productieproces

Horeca

Voorbereiding

  • Aardappels komen gerooid van het land aan bij de fabriek.
  • De fabrikant keurt de aardappels op geschiktheid.
  • De goedgekeurde aardappels ondergaan een wasbeurt.
  • De schil van de aardappel weekt los onder hoge druk en verdwijnt.
  • De fabrikant wast de aardappels nogmaals en selecteert ze op grootte.

    Transformatie

  • Met hoge snelheid gaan de aardappels door een mes die ze op de benodigde maat snijdt.
  • Personeel controleert de gesneden aardappel op kleur. Fritesstaafjes die qua kleur afwijken verdwijnen met een detectie-systeem automatisch van de lopende band.
  • De frites worden geblancheerd om enzymen te inactiveren en suikers te verwijderen. De vetopname minimaliseert en de krokantheid optimaliseert door de frites te drogen.
  • De fabrikant bakt de frites enkele minuten voor op ca. 155 graden Celsius.
  • In een afkoeltunnel koelt de frites snel naar ca. 0 graden.
  • Controle op kleur vindt nogmaals plaats. Fritesstaafjes die qua kleur afwijken verdwijnen met een detectie-systeem van de lopende band.

    Verpakken en opslaan

  • Afhankelijk van de soort frites verpakt de fabrikant het in beschermende folie of kartonnen dozen.
  • De folie met frites belandt in dozen of kratten.
  • De frites vertrekt naar de koelcel (- 22 graden Celsius voor diepvriesfrites en +2 graden Celsius voor verse frites) waarnaar ze bij de horecaondernemers belanden.