artikel

Prijsstijging Big Mac leidt tot politieke ophef in Hongkong

Horeca

HONGKONG – Een prijsstijging van een Big Mac in de Chinese metropool Hongkong heeft geleid tot politiek gekrakeel. De South China Morning Post meldde dinsdag dat de dubbele hamburger afgelopen zondag 4 procent duurder is geworden. In het afgelopen jaar kwam er zelfs 10 procent bij, na een periode van drie jaar prijsstabiliteit.

De Hongkongse parlementariër Lee Cheuk-yan zegt in de krant zijn stadgenoten de hamburgerketen net als hij maar moeten mijden als ze de prijs te hoog vinden. Een Big Mac van McDonald’s in de voormalige Britse kroonkolonie kost momenteel omgerekend 6,19 gulden, 24 cent meer dan in Nederland. Met 158 restaurants en 500.000 betalenden gasten per dag is McDonald’s een belangrijke en ook populaire hamburgerketen. Een prijsstijging van een hamburger is er reden voor een krantenbericht.

Commerciële beslissing
‘Ik boycot McDonald’s al jaren. Ze betalen hun personeel slecht en het voedsel bevat genetisch veranderde ingrediënten. Het is tijd dat consumenten stoppen met het eten van McDonald’s-voedsel’ ,aldus de volksvertegenwoordiger.
Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse hamburgerconcern is de verhoging van de prijs ‘een strategisch commerciële beslissing’. Bovendien behoort de prijs van de ‘Hongkongse’ Big Mac tot de laagste ter wereld.
Het gezaghebbende weekblad The Economist presenteert elk jaar de Big Mac Index. Het Britse blad vergelijkt sinds 1986 de prijzen van het broodje dubbele hamburger in afzonderlijke landen. Omdat de snack overal volgens hetzelfde recept wordt gemaakt, zouden de prijzen omgerekend van lokale valuta’s in dollars gelijk moeten zijn. Is dat niet zo, dan is de wisselkoers uit het lood, zo redeneert de publicatie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels