artikel

Restaria Bos rekent in euro’s

Horeca

Hans Bos van Restaria Bos in Gaanderen is zijn tijd ver vooruit. Een maand of zes om preciezer te zijn. Alle prijsaanduidingen in de lichtbakken zijn namelijk in Euro’s. De prijzen in guldens heeft de ondernemer op kaarten staan die op de counter te vinden zijn.

Restaria Bos rekent in euro’s

Hans Bos van Restaria Bos in Gaanderen is zijn tijd ver vooruit. Een maand of zes om preciezer te zijn. Alle prijsaanduidingen in de lichtbakken zijn namelijk in Euro’s. De prijzen in guldens heeft de ondernemer op kaarten staan die op de counter te vinden zijn.

‘Soms is er wel verwarring bij klanten’, begint Bos. ‘De meeste gasten zien wél gelijk dat het europrijzen zijn. Sommigen vragen me wel wat het eigenlijk kost.’
De vaste klanten weten dat de guldenprijzen op een kaart staan. ‘Die pakken de kaart erbij. Ik zeg dan grappend dat ze nu alvast kunnen oefenen’, vertelt Bos met pretogen in het gelaat. De reden dat Bos alleen europrijzen op de lichtbakken heeft staan is eenvoudig. ‘Er passen geen guldenprijzen naast.’
De komst van een hypermoderne computerkassa met touchscreen is voor de ondernemer de reden geweest om al zo nadrukkelijk met de euro te werken. De eind maart geplaatste kassa rekent in guldens en euro’s. ‘Mijn vrouw Marijke doet sinds kort de boekhouding op de computer. Daarom hebben we dit kassasysteem aangeschaft. De gegevens zijn uitwisselbaar, dat maakt de boekhouding straks een stuk makkelijker.’

Medewerkster Tiny Hekkers, die al 21 jaar bij Bos in de cafetaria werkt, had in het begin wat moeite met de kassa en de euro. ‘Ik moet nu iedere snack afzonderlijk aantikken op het beeldscherm. Vroeger sloeg ik een totaalbedrag aan, een kwestie van hoofdrekenen.’ Het valt haar op dat vooral jongeren en ouderen moeite hebben met de euro. ‘Van oudere mensen kan ik dat begrijpen, maar krijgt dat jonge spul geen hoofdrekenen meer op school?’
De vooruitstrevende cafetariaondernemer heeft de europrijzen netjes tot op de eurocent berekend, een frikandel van ¦2,50 kost in euro’s 1,13. Per 1 januari past Bos de prijzen wel aan. ‘Sommige snacks zullen een paar cent duurder worden, andere iets goedkoper. Maar de gast zal in totaal niet duurder uit zijn, ik ga er geen misbruik van maken.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels