artikel

Volle Hütte

Horeca

In het spel Volle Hütte gaat het erom een horecagelegenheid in te richten als café, poolcentrum, disco of terras en daar zo veel mogelijk geld te verdienen

Volle Hütte, een volle bak, dat is waar het in dit spel om draait. Iedere speler heeft een eigen restaurant/kroeg, met namen als ‘Harten met Honger’ of ‘Mamma Nostra’. Nou ja, een kroeg, eigenlijk meer een oningericht pand met ‘potentieel’.*In het spel gaat het erom deze panden in te richten en om te toveren tot een bruin café, een poolcentrum, een disco, of een leuk terrasje. Elke beurt mag een speler kiezen of hij zijn kroeg verder wil inrichten of verbouwen, of dat hij liever openblijft en gasten ontvangt. Er zijn 6 verschillende meubelen te verkrijgen: terrastafeltjes, eettafeltjes, bars, dansvloer-met-muziek, pooltafel en een tafelvoetbalspel. Als een speler ervoor kiest om open te blijven, probeert hij gasten naar zijn etablissement te lokken. Er zijn drie soorten gasten: gierigaards, gewone mensen, en ‘big spenders’. Uiteraard is de laatste categorie het populairst bij de ondernemers. Gasten komen in groepjes en zijn altijd op zoek naar een bepaalde vorm van amusement. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat vier gasten op zoek zijn naar een terras. Zij komen dan terecht in het eerste café dat buiten nog plaats heeft voor vier mensen. Na een aantal beurten betalen de gasten de rekening; daarna blijven ze vreemd genoeg meestal zitten om nog meer te drinken. Wie in de loop van het spel het meeste geld verdient, wint. Het venijn zit hem in de pestkaarten, die iedere speler tot zijn beschikking heeft. Je bent verplicht iedere beurt een van deze kaarten uit te spelen. De meeste kaarten laten gasten braaf betalen en vertrekken naar een andere gelegenheid. Bij een aantal kaarten vertrekt een groep gasten zonder te betalen. Extra pijnlijk als het om ‘big spenders’ gaat!*De truc van het spel is om enerzijds je kroeg langzamerhand in te richten op zo’n manier dat hij voortdurend vol zit, en anderzijds de gasten van medespelers te bewegen om naar jouw kroeg te komen. Veel pesten dus, en voldoende spanning om een groep van 4 volwassenen zo’n drie kwartier bezig te houden. De spelregels van het spel zijn alleen in het Duits beschikbaar, maar bij het spelen mag dat geen probleem zijn: de kaarten wijzen zichzelf dankzij de grappige en duidelijke grafische vormgeving van Wilfred Gebhard. Aangezien het spel in 1997 voor het laatst is uitgegeven, is het waarschijnlijk alleen nog tweedehands te verkrijgen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels