artikel

Eurotips

Horeca

Als op 1 januari 2002 de euro definitief wordt ingevoerd heeft iedere middenstander extra wisselgeld nodig. Een aantal tips over hoe ondernemers het benodigde wisselgeld kunnen berekenen en hoe ze er aan kunnen komen.

Eurotips

 • Veel nodig
  Met name in de eerste week van januari is extra veel wisselgeld nodig, omdat de ondernemer in principe eurowisselgeld teruggeeft voor klanten die met guldens en euro’s betalen. Aan de hand van de eerste week moet de cafetariahouder, ijsverkoper, pizzabakker en broodjesbereider kunnen inschatten hoeveel wisselgeld zij de komende weken nodig hebben.
 • Berekening
  Als middenstander is het raadzaam om de site www.eurofijndistributie.nl te raadplegen. Op deze site van het Nationaal Forum voor de invoering van de euro kan men laten berekenen hoeveel wisselgeld nodig is in die eerste week. Een cafetariahouder, die wekelijks tussen de 500 en 750 contante handelingen verricht tussen de 10 en 20 gulden, wordt aangeraden om zes keer het zogenoemde 5 pluspakket te nemen en één centenpakket. Verder zijn twee biljetten van 10 euro en zes biljetten van 5 euro gewenst. Een andere mogelijk om dit te laten berekenen kan, natuurlijk, bij de eigen bank.
 • Europakketten
  Voor alle duidelijkheid, een 5 pluspakket bestaat uit twee rollen à 50 munten van 5 eurocent, twee rollen à 40 munten van 10 eurocent, twee rollen à 40 munten van 20 eurocent, twee rollen à 40 munten van 50 eurocent, twee rollen à 25 munten van 1 euro en twee rollen à 25 munten van 2 euro. De totale waarde van dit pakket is 219 euro (482, 61 gulden). Het centenpakket bestaat uit tien rollen waar ieder 50 eurocenten in zitten en tien rollen met 50 munten van 2 eurocent. Totale waarde: 15 euro (33,06 gulden).
 • Bestelling
  In september krijgt iedere ondernemer een bestelformulier thuisgestuurd van hun eigen bank waarop de bestelling kan worden ingevoerd. De eerste bestelling moet voor het eind van die maand binnen zijn. Een bankorganisatie als de Rabobank geeft al aan zelf in de gaten te houden of elke ondernemer er wel aan denkt om het formulier op tijd in te vullen.
  Er mogen maximaal 25 pakketen worden besteld. Wie meer nodig heeft kan weer vanaf 31 december een nabestelling doen.
 • Reageer op dit artikel
  Lees voordat u gaat reageren de spelregels