artikel

Italië als inspiratiebron

Horeca

Wie bij grand café Public in Zwolle op het binnenterras plaatsneemt, waant zich een beetje in Italië. De teaken stoelen, de fleurige planten en de gerechten op de kleine kaart zoals een Italiaanse sandwich, een bol coppaham en een pastazalmsalade, roepen de gedachte aan het mediterrane land op.

Italië als inspiratiebron

Grand café Public is gelegen aan de rand van het stadshart van Zwolle, in een statig, historisch gebouw. ‘Mensen komen niet zomaar hier. Ze moeten ons wel weten te zitten’, vertelt eigenaar Ton van Riele. Samen met zijn vrouw runt hij de horecagelegenheid. Daar waar vroeger een bank gehuisvest was, is het echtpaar Van Riele vijf jaar geleden een horecabedrijf begonnen. ‘We misten in Zwolle nog een grand café en dit pand leende zich er prima voor vanwege de hoge muren, het houtwerk en de ruimte.’

Pal naast het grand café is de schouwburg van de Overijsselse stad gevestigd. Dat levert Public klandizie op. Vanuit het café is een directe doorgang naar het theater. Veel bezoekers van de schouwburg komen voor, na of tijdens voorstellingen voor een drankje of hapje naar het naastgelegen grand café.

Naast theatergangers is de gastenkring van het Zwolse bedrijf heel divers. Van jong tot oud bezoekt het grand café. ‘We zijn sterk in de lunch in vergelijking met het diner. We zijn geen typerend grand café met een restaurantfunctie. Mensen spreken hier vaak af. Velen besluiten impulsief dan ze een klein hapje willen eten. De kleine kaart moet daarom aanlokkelijk zijn’, vindt Van Riele. De presentatie is daarom belangrijk volgens de horecaondernemer. ‘De kleine kaart ligt bij ons op de leestafel en wordt goed bekeken’, merkt hij op. Verder vindt hij dat het taalgebruik op de kaart helder moet zijn: geen rare namen en duidelijke gerechtenomschrijvingen.

Een aantal van de schotels op de kaart is geïnspireerd op Italië. ‘Dit land loopt als een rode draad door onze kaart’, vindt de horecaondernemer. ‘De Italiaanse keuken spreekt mij aan vanwege de snel en eenvoudig te bereiden gerechten, de goede smaak en haar puurheid.’ Verder past deze keuken ook goed bij de smaak en beleving van de gasten van Public, meent Van Riele. ‘Zij wanen zich vaak een beetje in Italië als ze bij ons op het binnenterras zitten.’ Deze ommuurde binnenplaats bevat een 70-tal teakhouten stoelen en veel planten. Bij mooi weer serveert het personeel alleen lunches en diners op het binnenterras. In het café en op het terras aan de voorzijde kunnen gasten dan alleen drankjes nuttigen. ‘Daar hebben we bewust voor gekozen in verband met de keukenbezetting. We zijn met tweeën en kunnen niet meer dan 70 couverts aan.’

Grand café Public

Blijmarkt 23
8011 ND Zwolle
(038) 422 66 00
www.grandcafepublic.nl
maandags gesloten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels