artikel

Mosselen nog nooit zo duur

Horeca

Mosselliefhebbers moeten komend seizoen flink wat meer geld neertellen voor een maaltje van de schelpdieren dan vorige jaren. Commercieel directeur E. Foudraine van Prins & Dingemanse, een van de grotere mosselhandelaren in Yerseke, verwacht dat de prijzen per kilo in de winkels variëren van acht gulden voor de kleine en dertien gulden voor de grote mosselen.

Mosselen nog nooit zo duur

Vorig seizoen lagen die prijzen tussen de vijf en negen gulden. ’Een historisch hoogtepunt’, aldus Foudraine. Dat geldt ook voor de prijzen die de handelaren afgelopen week op de veiling boden voor de mosselen. Gemiddeld werd € 212,37 / ƒ 468,- per mosselton (honderd kilo) neergeteld. Dat is een stijging van meer dan veertig procent ten opzichte van het begin van het vorige seizoen, toen een mosselton gemiddeld € 147,93 / ƒ 326,- opbracht. In het begin van het seizoen 1999/2000 bedroeg de gemiddelde veilingprijs € 88,94 / ƒ 196,-, het seizoen daarvoor € 66,25 / ƒ 146,-.

Foudraine sluit niet uit dat de prijzen in de loop van het seizoen weer wat dalen, wanneer de vraag minder hoog ligt dan nu het geval is. De stijging van de prijs voor mosselen heeft alles te maken met de aanvoer. De sector streeft naar een aanbod van een miljoen mosselton per seizoen. Sinds 1993 schommelt de aanvoer tussen de 800.000 en 900.000 mosselton. Met aanvulling van importmosselen kon steeds de streefhoeveelheid nog worden gehaald. Vorig jaar werd 600.000 mosselton verhandeld. De verwachting is dat de aanvoer daar dit seizoen onder blijft. Het mosselseizoen begint woensdag.

Om 12.00 uur vertrekt dan de karavaan met vrachtwagens van mosselhandelaren uit Yerseke naar afnemers in België en Nederland. De aanvang van het mosselseizoen was eerder drie weken uitgesteld, omdat de mosselen niet voldoende kwaliteit hadden. Volgens directeur A. Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke heeft het uitstel de mosselen goed gedaan. De berichten uit de sector over de mosselzaadval zijn overigens hoopgevend. Voor het eerst sinds vele jaren is er weer een flinke hoeveelheid mosselzaad gevallen in de Oosterschelde. Ook het droge Wad zou goed bezaaid liggen. De sector kan daarvan op zijn vroegst in de loop van volgend seizoen profiteren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels