artikel

Rasfrites

Horeca

Circa 1200 van de 5400 cafetaria’s in Nederland bieden Rasfrites aan, veelal naast andere fritessoorten. Met name in Noord- en West-Nederland is dit product populair, in Zuid- en Oost-Nederland beduidend minder. Deze frites is gemaakt van een aardappelgranulaat. Dat ontstaat door het water uit de aardappel te verwijderen.(Foto: cilinder met handmatige pomp.) Een horecaondernemer krijgt […]

Circa 1200 van de 5400 cafetaria’s in Nederland bieden Rasfrites aan, veelal naast andere fritessoorten. Met name in Noord- en West-Nederland is dit product populair, in Zuid- en Oost-Nederland beduidend minder. Deze frites is gemaakt van een aardappelgranulaat. Dat ontstaat door het water uit de aardappel te verwijderen.
(Foto: cilinder met handmatige pomp.)

Een horecaondernemer krijgt aardappelgranulaat in poedervorm aangeboden. Hij mengt het vervolgens in een cilinder met water en roert twintig seconden. Het ‘deeg’ is vervolgens klaar en in de cilinder 24 uur houdbaar. Frites onstaat door het deeg met een hand- of een automatischepomp het deeg door de bodemvorm te halen. Tenslotte de frites negentig seconden op 180 graden celsius bakken. Maak aardappelkroketten in plaats van frites door de bodemplaat te veranderen.

Voordelen Rasfrites
Transport hoeft niet gekoeld te zijn.
Weinig opslagruimte nodig (1 kilo poeder (ongeveer € 2,72) is qua eindresultaat gelijk aan 3 kilo voorgebakken frites).
Aardappelpoeder is 1 jaar houdbaar.
Korte baktijd en daardoor lager vetpertencage en de friteslengte is altijd hetzelfde.
(Foto: cilinder met automatische pomp).

Nadelen Rasfrites
Aanschaf cilinder (met handmatige pomp: € 771,43; automatische pomp:
€ 1.225,21).
Meer voorbereidingstijd door poeder en water te mengen en te roeren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels