artikel

Verzadigde en onverzadigde vetten

Horeca

Vetten zijn opgebouwd uit verschillende soorten vetzuren, waarvan onder andere: Verzadigde vetzuren Voorbeelden zijn stearinezuur en palmitinezuur. Grondstoffen met relatief veel verzadigde vetten zoals palmolie of rundvet hebben een hoog smeltpunt en zijn daarom vast bij kamertemperatuur. Verzadigde vetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Bij het harden van oliën ontstaan ook de zogenoemde […]

Vetten zijn opgebouwd uit verschillende soorten vetzuren, waarvan onder andere:

Verzadigde vetzuren

Voorbeelden zijn stearinezuur en palmitinezuur. Grondstoffen met relatief veel verzadigde vetten zoals palmolie of rundvet hebben een hoog smeltpunt en zijn daarom vast bij kamertemperatuur. Verzadigde vetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Bij het harden van oliën ontstaan ook de zogenoemde transvetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die zich in het lichaam gedragen als verzadigde vetzuren. Transvetzuren kunnen daarom het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

 

Onverzadigde vetzuren

We onderscheiden:

* Enkelvoudig onverz.vetzuren:
hebben één dubbele binding in het molecuul zoals bijvoorbeeld oliezuur.

* Meervoudig onverz. vetzuren:
hebben twee of meer dubbele bindingen. Voorbeelden zijn linolzuur en linoleenzuur.

Producten met veel onverzadigde vetzuren hebben een laag smeltpunt en zijn daarom bij kamertemperatuur (half)vloeibaar. Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels