artikel

Mobiel brouwen met Walhalla

Horeca

Een eigen bier, afkomstig uit eigen brouwerij. Het is de wens van menig kastelein. Maar ruimtegebrek en een te hoge investering doen dergelijke initiatieven vaak al in een vroeg stadium de das om. Walhalla zou een oplossing kunnen zijn. Een mobiele bierbrouwerij die te huur is voor een feest, maar waarmee ook een huisbier kan worden gemaakt.

Mobiel brouwen met Walhalla

‘Walhalla maakt van brouwen een feest’. Het is de aanhef van de mailingen die de eigenaar van de compacte en te verplaatsen bierbrouwerij Walhalla de deur uit doet. Wat dik drie jaar geleden begon als een idee van zijn zoon – die tijdens een bezoek aan Canada meerdere mobiele bierbrouwerijen zag – neemt steeds meer tijd in beslag voor George Reuchlin. De interim-manager zag wel mogelijkheden om ook in Nederland een compacte brouwinstallatie te laten bouwen om deze te verhuren aan belangstellenden. Dat kunnen de organisatoren van een personeelsfeest zijn die op zoek zijn naar een leuke activiteit, of een kastelein die samen met zijn gasten het eigen huisbier brouwt. Want zo eenvoudig werkt Walhalla. De brouwerij komt voorrijden in een aanhanger. Na het uitladen hoeft alleen de stekker erin en wordt een wateraansluiting aangekoppeld, en het brouwen kan beginnen.

Een schijntje
Tuurlijk blijft Reuchlin ook een zakenman. Behalve dat de kleine brouwerij per brouwsel is in te huren, is een soortgelijke brouwerij als Walhalla ook bij hem te koop of te leasen. Aanschafkosten: net onder de twee ton. En dat is volgens hem een schijntje vergeleken met compleet ingerichte minibrouwerijen die al snel in de richting gaan van de 750.000 gulden.Dat Walhalla relatief goedkoop is, komt voornamelijk door het feit dat maar één ketel nodig is voor het hele brouwproces. ‘Noem het de theezakjesmethode’, zegt Reuchlin. ‘Als het zetmeel in de mout is omgezet in suikers, dan wordt de binnenste zeef uit de ketel getild. Aan de heldere wort die achterblijft wordt de hop toegevoegd. Na nog eens een uur koken is het bier klaar om te vergisten.’ Het brouwen vindt plaats onder begeleiding van een erkend brouwmeester. De horecaondernemer die besluit de brouwerij zelf aan te schaffen krijgt een driedaagse brouwcursus.

Eigen etiket
De ondernemer kan na het brouwen het bier zelf vergisten, maar uitbesteden aan Walhalla is ook een optie. Dat voorkomt rompslomp met accijns. Het nog alcoholloze bier wordt opgehaald en komt na vier weken, als het bier klaar is, gebotteld of op fust terug bij de opdrachtgever. Volgens Reuchlin duurt een complete brouwsessie zo’n 4,5 uur en bedragen de kosten hiervoor ongeveer ƒ125,- per persoon. In die tijd brouwen de deelnemers niet alleen het bier, maar mogen ze ook hun eigen etiket ontwerpen en kan er, afhankelijk van het gekozen arrangement, van een buffet worden genoten. Aan de brouwsessie gaat een proeverij van vijf bieren vooraf. Het bier dat als lekkerste naar voren komt, wordt die avond gebrouwen.
De horecaondernemer die zelf overweegt een mobiele brouwerij aan te schaffen moet rekenen met een kostprijs van ƒ5,70 per liter bij een productie van 750 liter per maand, of ƒ4,75 als er maandelijks 1000 liter bier wordt gebrouwen.Informatie: tel. (0412) 63 13 20.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels