artikel

Schade brand discotheek Westzaan bedraagt vele miljoenen

Horeca

WESTZAAN – De brand in discotheek Lexion in Westzaan, dinsdagochtend vroeg, heeft een schade aangericht van zo’n twaalf miljoen gulden. Dat is de eerste schatting van de brandweer. Een groot deel van het pand aan de Overtoom moet als verloren worden beschouwd. Een woordvoerder houdt er ‘nadrukkelijk’ rekening mee dat de brand is aangestoken.

De uitgaansgelegenheid was bij het uitbreken van de brand gesloten. Persoonlijke ongelukken als gevolg van de brand zelf deden zich niet voor. Een brandweerman moest naar het ziekenhuis vanwege een gebroken sleutelbeen. Hij kreeg een slangkoppeling tegen zijn borst.

De brandweer rukte uit na een automatisch brandalarm. Eenmaal ter plaatse was er al sprake van een enorme rookontwikkeling. Nog voordat de slangen goed en wel waren uitgerold, sloegen de vlammen al naar buiten. Ruim twee uur later leek het vuur onder controle, maar door de harde wind verloren de brandweerlieden toch de grip op het vuur. Bewoners van Westzaan kregen het advies ramen en deuren te sluiten vanwege de rook, en de mogelijkheid dat asbest vrijkwam.

Lexion is in de Westzaan een bekende uitgaansgelegenheid, met een capaciteit van 2000 tot 3000 gasten. Vanuit de Lexion verzorgde muziekzender TMF af en toe uitzendingen. Eigenaar H. Claassen reageerde geschokt op de brand. Hij zegt juist voor zo’n 300.000 gulden aan brandveiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. ‘We wilden na de brand in Volendam geen enkel risico nemen. De gehele aanpassing heeft een paar maanden geduurd en zou deze week zijn afgerond. Alles was nieuw, van brandalarm tot branddeuren.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels