artikel

Argentijns rundvlees vanaf 1 februari weer te koop

Horeca

Vanaf 1 februari zal weer Argentijns rundvlees op de Europese markt worden toegelaten. Wegens mond- en klauwzeer gingen de grenzen van de Europese Unie 13 maart vorig jaar dicht voor Argentijnse ribeye en ander vers rundvlees.

Veterinaire experts uit de EU-lidstaten stemden dinsdag 15 januari in met een voorstel van de Europese Commissie in die zin. De commissie zal deze week nog een defnitief besluit nemen, maar dat is volgens een woordvoerder in Brussel slechts een formaliteit.

Alleen rundvlees (ontbeend en gerijpt) uit de provincies La Pampa en Santiago del Estero zal nog worden geweerd, omdat er de laatste dagen nog ziektegevallen zijn geconstateerd.

Twee inspectiebezoeken aan het toch al economisch zwaar getroffen Argentinië hebben de commissie gerustgesteld. In heel Argentinië, op de twee provincies na, is MKZ uitgeroeid. Bovendien zijn vorig jaar twee vaccinatiecampagnes gevoerd. Verantwoordelijk eurocommissaris Byrne is zeer te spreken over deze aanpak van MKZ.

Reageer op dit artikel