artikel

Bierbrouwer Alfred Heineken overleden

Horeca

Bierbrouwer Alfred Heineken is donderdagavond 3 januari in zijn woning in Noordwijk in alle rust overleden. Dat hebben de Raad van Beheer van Heineken Holding N.V. en de Raad van Bestuur van Heineken N.V. bekendgemaakt. Heineken werd 78 jaar.

De op 4 november 1923 in Amsterdam geboren biermagnaat zal in naaste familiekring worden begraven. Heineken kampte sinds april vorig jaar na een hersenbloeding met een steeds zwakkere gezondheid. Zijn vrouw Lucille en dochter Charlene de Carvalho waren aanwezig bij de laatste uren van Alfred Heineken. Het is nog niet bekend wanneer en waar hij begraven wordt. Een woordvoerster van Heineken zegt dat de familie daarover geen mededelingen zal doen. Wel wilde ze kwijt dat de begrafenis in zeer kleine kring en zonder Heineken-medewerkers zal worden gehouden.

’Met het overlijden van Freddy Heineken is een unieke man van ons heengegaan’, zegt K. Vuursteen, voorzitter van de Raad van Bestuur Heineken N.V., in een reactie. ‘Hij was met hart en ziel betrokken bij onze onderneming. Zijn brede kennis, creativiteit, intuïtie en humor maakten hem tot een veelzijdige persoonlijkheid.’Heineken werd in 1964 lid van de Raad van Bestuur van het gelijknamige bedrijf. Hij was van 1971 tot 1989 voorzitter van de Raad van Bestuur. In die periode groeide zijn bierbedrijf uit tot een wereldconcern.

Heineken kreeg een reeks onderscheidingen, zoals Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. In Frankrijk kreeg hij de titels Ridder en Officier in de Orde van het Legioen van Eer. De Universiteit van Rochester gaf hem een eredoctoraat in de rechten. Het bestuur van het internationale reclamefestival in Cannes riep hem in 1995 uit tot Reclameman van het Jaar. In 1999 werd hij in Nederland verkozen tot adverteerder van de eeuw en werd het Heineken-merk gekozen tot merk van de eeuw.

Het bedrijf neemt vanaf vrijdag 4 januari een rouwperiode van vier dagen in acht. Festiviteiten die in deze periode vallen, worden afgelast als dat mogelijk is. De Raad van bestuur van Heineken reist tijdens de rouwperiode niet. De vlaggen gaan halfstok bij alle vestigingen van Heineken. Het personeel wordt zo snel mogelijk geïnformeerd en krijgt de gelegenheid om condoleancebijeenkomsten bij te wonen.

Reageer op dit artikel