artikel

Geen port, sherry, champagne, en moezelwijn meer uit Zuid-Afrika

Horeca

Port, sherry, champagne en moezelwijn komen niet langer uit Zuid-Afrika. Dat is gevolg van een handelsakkoord, waarover sinds 1995 is onderhandeld, dat de EU-ministers van Landbouw maandag 21 januari hebben goedgekeurd.

Als ook het Zuid-Afrikaanse parlement ermee instemt, is het slepende dispuut uit de wereld. Het Afrikaanse land wil meer wijn naar de EU exporteren en de wijnproducerende Europese landen willen dat er een eind komt aan het gebruik van ‘hun’ streeknamen.

Zuid-Afrika erkent nu dat port uit Porto moet komen, sherry uit Jerez (een Engelse verbastering van de Zuid-Spaanse stad), en dergelijke. De Afrikanen schrappen deze productaanduidingen niet alleen voor de exportmarkt, maar ook voor wijn voor eigen gebruik. Er geldt een overgangstermijn van respectievelijk vijf en twaalf jaar.

In ruil krijgt Zuid-Afrika het recht om voortaan 420.000 hectoliter wijn naar de EU te exporteren zonder importheffing; tot nu toe was dat 320.000 hectoliter. Ook krijgt het land vijftien miljoen euro steun om de wijnsector te herstructureren. Verder is afgesproken dat de twee partijen elkaars methoden van wijnproductie accepteren.

De Zuid-Afrikaan drinkt nauwelijks Europese wijn. Andersom is dat anders: in 1999 ging er voor 201 miljoen euro aan Zuid-Afrikaanse wijn richting EU, terwijl de EU-export op elf miljoen euro bleef steken. Bij sterke dranken, waarvoor soortgelijke maatregelen zijn getroffen in het akkoord, is het precies omgekeerd, met 90 miljoen Europese export en vier miljoen aan import

Reageer op dit artikel