artikel

Grote hoeveelheid ammoniak weggelekt bij Mora in Maastricht

Horeca

Bij snackfabrikant Mora in Maastricht is vrijdagochtend 11 januari 800 liter ammoniak weggelekt uit een koelinstallatie. Mora bevindt zich aan de Fregatweg. Het industrieterrein Beatrixhaven is grotendeels afgezet. Een werknemer van een extern bedrijf, die aan de koelinstallatie werkte toen het lek ontstond, is gewond geraakt.

De brandweer gaat proberen het lek te dichten. Hij is met groot materieel uitgerukt. Circa 150 werknemers van vier aangrenzende bedrijven, die benedenwinds liggen, moesten hun werkplek verlaten. Om de omgeving voor het gevaar te waarschuwen, loeien er sirenes. De alarmcentrale heeft omwonenden opgeroepen binnen te blijven, en ramen en deuren gesloten te houden.

Voor de omwoners is een speciaal informatienummer in gebruik genomen: 043-3505025. Op de regionale televisie L1 is teletextpagina 112 in gebruik om mensen van informatie te voorzien. De gezamenlijke hulpdiensten hebben een speciaal nummer voor mensen met gezondheidsklachten als gevolg van de giftige dampen: 046-4571821.

De stank en de dampen dreigen zich over heel Maastricht en omgeving te verspreiden, omdat een onbekende hoeveelheid ammoniak in het riool terecht is gekomen. Op verscheidene plaatsen in Maastricht klagen mensen over misselijkheid en braken.

Brandweerlieden in speciale gaspakken maken zich op het lek te dichten. Daarvoor moeten eerst de giftige dampen in de ruimte bij de koelinstallatie met water worden neergeslagen. Zodra dat is gebeurd, gaat de brandweer aan de slag. Hoe lang dat kan gaan duren, is nog niet zeggen.

Reageer op dit artikel