artikel

Horecamagnaat Kooistra ontkent bestaan wurgcontracten

Horeca

Horeca-eigenaar Sjoerd Kooistra spreekt aantijgingen van zijn pachters tegen dat hij wurgcontracten hanteert en mondelinge afspraken over inkomensgaranties niet nakomt. De pachters hebben zich gebundeld in de Vereniging Pachtersbelangen die de rechter wil inschakelen.

Kooistra is eigenaar van 72 cafés, restaurants en snackbars in onder meer Groningen, Nijmegen en Amsterdam. De horecagelegenheden hebben gezamenlijk een omzet van 68 miljoen euro per jaar. Volgens advocaat De Veerman, die de belangen van de vereniging behartigt, kan Kooistra op een rechtszaak rekenen. Tot nu toe hebben vier pachters zich daarvoor aangemeld. De Veerman verwacht dat dit aantal nog oploopt. Anderzijds moeten 25 januari twee pachters voor de rechter in Amsterdam verschijnen. Uit ongenoegen met het beleid van Kooistra weigeren ze hun pachtsom te betalen.

Volgens Kooistra komen de beschuldigingen voort uit jaloezie. Hij ontkent dat zijn pachtsommen te hoog zijn. ‘De pachtsom bedraagt dertig procent van de omzet en dat is niet meer dan reëel. Ze huren van mij een compleet bedrijf; daar mag je zo’n bedrag voor vragen.’ Ook niet nagekomen mondelinge toezeggingen over inkomensgaranties zijn voor de pachters reden te protesteren. Kooistra spreekt ook dat tegen. ‘Ik run een groot bedrijf en zet alle afspraken op papier.’

Reageer op dit artikel