artikel

Invoering euro verloopt gladjes

Horeca

Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) verloopt de introductie van de euro soepel in de Nederlandse horeca. Eventuele doemscenario’s doordat cafetariahouders slechts mondjesmaat wisselgeld zouden hebben besteld, lijken niet uit te komen. Een drietal reacties van cafetariahouders bevestigt dat beeld.

Cafetaria Supersnack in Zutphen nam vroegtijdig maatregelen om grote hoeveelheden kleingeld in de kassa te voorkomen. Op de balie staat vanaf januari een bordje met onder andere de tekst: ‘Vanaf heden nemen we geen grote hoeveelheden kleingeld meer aan.’ ‘Wellicht heeft het geholpen’, zegt eigenaar Michel Hissink. ‘Het valt ontzettend mee met het kleingeld. De omschakeling naar de euro is ontzettend meegevallen. Een aanpassing in de kassa maakt het rekenen makkelijk. Gemengde betalingen accepteren we niet.’

Ook in snackbar Bij de Punt en het filiaal Langeviele Frietpunt in Middelburg verliep de omschakeling naar de euro soepel. Mede-eigenaar Margo Labrujeret: ‘Het gaat prima. Het is een omschakeling in denken. De investering in onze kassa’s heeft zich geloond. Soms komen mensen met kleingeld gesorteerd in zakjes. Dan is het een kwestie van vertrouwen, natellen kost teveel tijd. Onze Duitse klanten zijn ook blij met de euro.’

Ook volgens Ivonne de Vries van cafetaria Succes in Groningen loopt de euro-omschakeling op rolletjes. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ De Vries heeft een wisselbalie ingericht waar klanten guldens kunnen wisselen voor euro’s. ‘We houden daar een maximum aan van circa een tientje. Daarna kunnen de gasten bij de kassa’s alleen met euro’s betalen.’ Aan wisselgeld heeft De Vries geen gebrek. ‘We halen via onze snackautomaten veel muntgeld binnen. Die functioneren bovendien goed met buitenlandse euromunten.’

Namens KHN meldt directeur Jeu Claes dat er bij de afdeling info en advies weinig klachten over de euro-introductie binnen komen. ‘Veel van onze adviezen die we de afgelopen drie jaar in werkgroepen met de banken en het Ministerie van Financiën hebben gegeven zijn overgenomen.’ Claes betreurt het dat tegen de afspraken in, geldautomaten tot het laatste moment grote guldencoupures uitgaven. ‘Met de eurobiljetten gebeurt in veel gevallen hetzelfde.’ Over de muntgelddistributie is de KHN-directeur goed te spreken. ‘De bezorging van het muntgeld verloopt soepel bij bedrijven die van tevoren hadden besteld.’

Reageer op dit artikel