artikel

Keuringsdienst waarschuwde voor verboden stof in visafval

Horeca

De Nederlandse Keuringsdienst van Waren heeft eind december de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor mogelijke aanwezigheid van het antibioticum chloramphenicol in visafval. Volgens een woordvoerder is uit inspecties gebleken dat de verboden kankerverwekkende stof in het afval terecht was gekomen en is de zaak nu in handen van het Openbaar Ministerie.

Landbouwminister Bartels van het Duitse Nedersaksen maakte maandag 14 januari bekend dat in totaal 188 ton visafval vanuit Nederland aan een verwerkingsbedrijf in Cuxhaven is geleverd. Daarin zou 27 ton garnalen zijn verwerkt die waren besmet met de stof. Een recyclingbedrijf uit Volendam zou de diepgevroren garnalen, die zouden worden vernietigd, uit de verpakking hebben gehaald en tussen het visafval hebben gemengd.

De Keuringsdienst heeft een procesverbaal opgemaakt tegen de firma Mooijer-Volendam bv, aldus de woordvoerder. Dit bedrijf haalde in augustus een zelfde hoeveelheid garnalen uit de handel omdat die besmet waren met het antibioticum chloramphenicol.

Henk van der Giessen, voorzitter van de Vereniging Importeurs van Visproducten, voert namens Mooijer-Volendam bv het woord en bevestigt dat het om dezelfde partij garnalen gaat. Volgens hem zijn de garnalen vorige maand in overleg met een ambtenaar van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) aan een recyclingbedrijf in Volendam overhandigd. De ambtenaar zou het bedrijf zelf hebben aangeraden.

Volgens Van der Giessen was bekend dat de garnalen moesten worden vernietigd, maar hij vreest dat bij het recyclingbedrijf misschien niet goed is aangegeven dat het om een partij met een hoog risico ging. Volgens hem heeft Mooijer-Volendam heel verantwoordelijk gehandeld in een situatie die voor hen compleet nieuw was. Hij zei verder dat het bedrijf nog niets heeft gehoord van het Openbaar Ministerie. Het betreffende recyclingbedrijf is Kras Recycling bv uit Volendam. Een medewerker van het bedrijf bevestigde dat zij de partij hebben aangenomen maar kon verder niets zeggen. ‘Wij wachten rustig af.’

De visrestanten zouden in Cuxhaven worden verwerkt tot diervoer. Bartels vreest dat ondanks de waarschuwing uit Nederland mogelijk toch veevoer met de verboden stof door Duitsland of zelfs Europa is verspreid. In dat geval moeten misschien duizenden dieren worden afgemaakt.

Volgens de Keuringsdienst is er alleen visafval met de kankerverwekkende stof in Cuxhaven terechtgekomen. Duitsland heeft echter Denemarken, Polen en Roemenië gewaarschuwd dat ook die landen het visafval uit Nederland hebben gekregen. Het Openbaar Ministerie in Haarlem kon dinsdag 15 januari nog niets over de zaak zeggen, maar verwacht later deze week meer te weten.

Reageer op dit artikel