artikel

Zinneprikkelend Bokkedoorns

Horeca

De opzet van Zinneprikkels van de Bokkedoorns hebben auteur Janny van der Heijden en fotograaf Bent van Leuven nageaapt van Great Chefs of France van Anthony Blake en Quentin Crewe. Dat boek is al vijfentwintig jaar een soort bijbel voor de gastronomie. Alle koks zingen het lied over passie, de kunst van het weglaten, eerlijke […]

Zinneprikkelend Bokkedoorns

De opzet van Zinneprikkels van de Bokkedoorns hebben auteur Janny van der Heijden en fotograaf Bent van Leuven nageaapt van Great Chefs of France van Anthony Blake en Quentin Crewe. Dat boek is al vijfentwintig jaar een soort bijbel voor de gastronomie. Alle koks zingen het lied over passie, de kunst van het weglaten, eerlijke smaken en de kwaliteit van de ingrediënten zoals ze daarover in de door Fon Zwart vertaalde Great Chefs hebben gelezen en ook Beeren c.s. hebben zich erdoor laten inspireren.

Maar dan wel op een heel eigen manier. Met de intens rode ochtendzon zoals die alleen aan zee schijnt, worden we vanaf zes uur ’s morgens door De Bokkedoorns geleid. Met prachtige en heldere fotografie zie je het bedrijf langzaam tot leven komen om via de alles bepalende mise en place en de voobereidingen in het restaurant in de spannende service naar zijn hoogtepunt te groeien. We mogen mee inkopen doen, afwassen, strijken en tafel dekken. We noteren de reserveringen en proeven de wijnen. In interviews laten Lucas Rive, Peter Bruins en de altijd aimabele John Beeren hun visie los en tussen alle fraaie beelden door geeft Rive tientallen maakbare recepturen van tongstrelende gerechten. Zinneprikkels van de Bokkedoorns slaagt er in de lezer nieuwsgierig te maken. Het is een mooi boek, heel erg mooi en mag wat ons betreft het nieuwe voorbeeld worden.

Reageer op dit artikel