artikel

Amsterdamse horeca wil met Koninginnedag bier schenken

Horeca

De cafébazen in Amsterdam zijn verbolgen. Zij willen met Koninginnedag buiten normaal bier kunnen schenken en niet evenementenbier (met een alcoholpercentage van 2 procent), zoals dit jaar voor het eerst wordt voorgeschreven door de gemeente. De uitbaters rondom het Leidseplein beslissen volgende week of ze wel of niet op 30 april een evenement zullen organiseren.

De uitbaters van de Amsterdamse binnenstad zijn vorige week op de hoogte gesteld van de nieuwe maatregel. P. Hermanides van Koninklijke Horeca Bond Nederland is verbaasd over de maatregel. ‘Cafés mogen op Koninginnedag buiten wel wijn schenken met 11,5 procent alcohol, maar geen bier dat slechts 5 procent alcohol bevat’, zegt Hermanides, die namens de Amsterdamse uitgaansgelegenheden met de gemeente Amsterdam overleg voert.

‘We zijn best bereid mee te denken met de gemeente Amsterdam over hoe je het gezellig houdt. Gezamenlijke tappunten, geen flesjes op straat, ‘crowd controll’, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar evenementenbier, dat slaat nergens op’, zegt Hermanides. Volgens hem zal de maatregel averechts werken. Mensen zullen alsnog de cafés ingaan om normaal bier te bestellen. ‘Dan gaan de mensen duwen en trekken. Dat wekt juist agressie op. Daarbij komt ook de brandveiligheid in gevaar.’

Over twee weken heeft Hermanides een gesprek met burgemeester Cohen. Maar zolang willlen de cafés rondom het Leidseplein niet wachten. ‘Wij beslissen volgende week of we iets doen met Koninginnedag’, zegt voorzitter De Waard van de vereniging het Leidsepleintje. Elk jaar organiseren acht cafés rondom het plein samen een evenement met muziek, bier en paviljoens.

Reageer op dit artikel