artikel

BEM!: ‘lik-op-stukbeleid nodig in urk

Horeca

De gemeente Urk moet paal en perk stellen aan illegale bars. Dat schrijft de BEM! (Bureau Eerlijke Mededinging) in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Urk. De BEM! vindt de huidige aanpak via bestemmingsplanprocedures te tijdrovend en niet effectief. De Drank- en Horecawet daarentegen biedt mogelijkheden voor lik-op-stukbeleid. Binnen een half jaar kan het probleem zijn opgelost, zo meent de BEM!

BEM!: ‘lik-op-stukbeleid nodig in urk

De BEM! stelt in de brief aan het college dat de landelijke wetgeving ook voor de gemeente Urk geldt en verwijst naar de Drank- en Horecawet. Daarin staat dat het verboden is zonder vergunning van burgemeester en wethouders een horecabedrijf uit te oefenen.

Het is de BEM! een doorn in het oog dat illegale bars in Urk al 30 jaar lang worden gedoogd. Bovendien bestrijdt de organisatie dat de huidige aanpak door de gemeente Urk effectief zou zijn. Urk pakt illegale bars aan door middel van bestemmingsplanprocedures. BEM!-directeur Antoon Rensen zegt dat daar zoveel tijd overheen gaat dat wanneer het tot sluiting van een illegale gelegenheid komt, er elders alweer een nieuwe bar is geopend.

In een gesprek met burgemeester Dick Schutte, eind vorig jaar, wees Rensen op de mogelijkheid om de illegaliteit aan te pakken via de Drank- en Horecawet. Hij had toen de indruk samen met de gemeente Urk ten strijde te kunnen trekken, maar na uitlatingen van hem hierover op radio Flevoland schortte burgemeester Schutte de samenwerking met de BEM! op. In het interview met Radio Flevoland zou Rensen te nadrukkelijk hebben aangegeven dat er afspraken waren tussen de BEM!, de burgemeester en de politie om komende zomer de illegale bars in Urk te sluiten.

Onrust
Schutte liet daarop weten dat er helemaal niets met de BEM! is afgesproken en dat de organisatie zich niet moet bemoeien met het Urker beleid. Hij verweet Rensen onrust te veroorzaken met zijn uitspraken.De burgemeester vindt het door de gemeente tot nu gevoerde beleid consistent en dat zou blijken uit het feit dat er afgelopen tijd acht illegale bars zijn gesloten en dat er momenteel nog slechts twee draaien.

Rensen weerspreekt dat laatste en constateert dat er in de weekenden nog ‘tenminste tien illegale bars’ open zijn.De discussie over de illegale bars heeft in de Urker horeca tot een haast onhoudbare situatie geleid. De club van horecaondernemers Het Dorstige Keeltje is inmiddels ontbonden omdat de ondernemers bang zijn voor represailles van illegale exploitanten. Volgens Rensen is er sprake van ‘serieus te nemen bedreigingen’. De horeca zou ervan beschuldigd worden de ‘bloedhond’ BEM! te hebben ingeschakeld. Echter, de BEM! opereert niet in opdracht van de plaatselijke horecaondernemers, maar van de afdeling Noordoost Flevoland van Koninklijk Horeca Nederland, zegt Rensen.

Reageer op dit artikel