artikel

Cees Helder’s dagboek

Horeca

Vrijdag 1 februari
Om 10.00 uur op de zaak, alles even doorgelopen, want om 11.00 uur heb ik een afspraak met Jan Do Verbunt.Diverse telefoontjes afgehandeld. Het laatste telefoontje vóór mijn afspraak neem ik nog maar even zelf. Het is Paul van Craenenbroeck van Michelin Brussel. Hij wil dinsdag 5 februari langskomen voor een gesprek.

De koude rillingen lopen over mijn lijf. Zou de derde ster dan toch naar Parkheuvel komen? De afspraak voor de wekelijkse Rotary-bijeenkomst afgezegd, omdat we een drukke lunch hebben. Nadat ik de lunch doorgegeven heb, spreek ik met Rosalie over de eventuele derde ster op donderdag.De tuinman gevraagd voor onderhoud aan de tuin rondom Parkheuvel voor aanstaande maandag. Het tv-programma 2 Vandaag belt. Dinsdag wil men opnamen komen maken.Aangezien ik dinsdag om 10.30 uur al een afspraak heb met Wil Jansen, verzet ik dit maar naar 14.30 uur in verband met het bezoek van Paul van Craenenbroeck.

zaterdag 2 februari
Om 13.00 uur naar het restaurant gereden (op zaterdag hebben we geen lunch). De mise-en-place gemaakt in de keuken en een gezellig en goed diner doorgegeven. Geen rondje langs de tafels gemaakt, om het gezeur rond de Michelin-sterren te vermijden.

Zondag 3 februari
Genoten van een rustige, vrije zondag thuis.
Maandag 4 Februari
s Ochtends een fotosessie voor de weekendbijlage van De Telegraaf. De lunch met de jongens in de keuken verzorgd. ’s Avonds tv-opname bij Barend en Witteman. Helaas wordt er van het onderwerp afgeweken, waardoor de inhoud van het programma mijns inziens onderbelicht wordt.

Dinsdag 5 februari
’s Morgens een fotosessie voor het Algemeen Dagblad. Enigszins nerveus voor het bezoek van Paul van Craenenbroeck. Klokslag 10.30 uur arriveert hij in gezelschap van… Derek Brown, de allerhoogste baas van Michelin. Dat had ik niet verwacht en mijn adrenalinegehalte stijgt. Samen met Rosalie beide heren ontvangen. In de keuken en het restaurant is het muisstil, zelfs de telefoon gaat niet. Of ik heb het niet gehoord. Derek Brown komt ons persoonlijk meedelen dat wij een derde Michelin-ster krijgen in de nieuwe gids van 2002. Deze mededeling is de meest indrukwekkende die ik ooit in mijn carrière heb gehoord. Vooral als Brown eraan toevoegt: ‘U behoort nu tot de veertig beste restaurants in de wereld.’Van het gesprek mag ik dan nog geen enkele mededeling naar buiten toe doen. De media worden woensdagnacht of uiterlijk donderdag ingelicht. Na het vertrek van beide heren met de medewerkers een glas champagne gedronken.

Woensdag 6 februari
’s Ochtends Jonnie Boer gebeld en verteld van het bezoek van Michelin. Ik vind het een vervelend telefoontje, maar afspraak is afspraak.Om 10.00 uur een mediatraining in Dordrecht.Diverse telefoontjes gehad van radio, tv en schrijvende pers die via allerlei slinkse vragen proberen mijn groot geheim te ontfutselen.’s Avonds een druk diner.

Donderdag 7 februari’
’s Morgens om 6.30 uur het eerste telefoontje uit Hilversum met de vraag of ik om 7.10 uur telefonisch in de uitzending wil zijn. Tot 8.00 uur komen er in totaal zes van die verzoeken. Om 9.00 uur aangereden richting het restaurant. Bij aankomst staan er al twee tv- ploegen klaar. Het circus is begonnen. Tot 16.00 uur ben ik onafgebroken bezig met tv, radio en krantenjournalisten. Rosalie houdt een lijst bij wie aan de beurt is. Op een bepaald moment staan er drie tv-ploegen te wachten. Ongelooflijk.Ondertussen gaat de lunch gewoon door. Bart, een oud-medewerker, neemt vanaf 10.00 uur de telefoon aan. Dat doet hij de hele dag, tot ‘s avonds 23.00 uur. Bloemen stromen binnen, het lijkt wel een bloemenwinkel, de fax ratelt aan één stuk door, van alle kanten komen felicitaties; het is werkelijk overweldigend.’s Avonds proberen we weer een normaal servies te draaien.Wat een feest!

Reageer op dit artikel