artikel

NH Hoteles koopt Duitse hotelketen

Horeca

De Spaanse hotelketen NH Hoteles, in Nederland onder andere eigenaar van Krasnapolsky, heeft de Duitse hotelketen Astron hotels overgenomen. Hoteles koopt in eerste instantie 80 procent van de aandelen van de op twee na grootste keten in Duitsland. De Spanjaarden betalen 130 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf maandag 25 februari bekendgemaakt.

Een deel van die 80 procent kan in aandelen worden betaald. Of dit ook gebeurt en voor welk deel, kon Hoteles nog niet zeggen. Op de overige 20 procent heeft Hoteles een soort optie genomen. De prijs voor deze 20 procent wordt bepaald aan de hand van de prestaties van de hotels over de komende drie tot zeven jaar.

Hoteles financiert de overname met geld dat het ontving door de verkoop van hotels in Spanje, om die vervolgens weer terug te huren (de zogeheten sale and leaseback-constructie). Ook de Duitse hotelketen bezit nauwelijks panden. Eigendom behoort in de branche steeds minder tot de kernactiviteiten. De hoteliers leggen zich liever toe op het besturen. In totaal heeft Hoteles 35 procent van de hotels in handen, 51 procent is gehuurd en 14 procent besturen zij voor derden.

Het is nog niet bekend of de naam Astron van het toneel zal verdwijnen. Volgens G. Burgio, de baas van NH Hoteles, is dat een moeilijke kwestie. In Nederland fuseerde Hoteles in 2000 met Krasnapolsky. Daarmee kreeg het ook 30 Golden Tulip hotels in handen. Vorig jaar kocht de groep ook de naam Golden Tulip. Onlangs werd die alweer van de hand gedaan. Nu nemen ze de tijd. ‘Het is een gecompliceerde zaak om te kiezen tussen een sterke naam in Duitsland en de profilering van NH Hoteles wereldwijd.’

NH Hoteles bezit nu 237 hotels met ruim 34.000 kamers in achttien landen. Door de aanschaf van de Duitse keten ligt het zwaartepunt van Hoteles niet langer in Spanje en Nederland. Spanje is nu goed voor precies eenderde van het aantal kamers, Duitsland bezet met 23 procent nu een tweede plaats en Nederland met 16 procent een derde positie. ‘Je bent geen Europese speler als je niet in Duitsland zit’, zei Burgio. Of er meer landen op het lijstje staan wilde hij niet zeggen. ‘De inkt van deze handtekening is nog nat.’

Reageer op dit artikel