artikel

Uitbreiden voor MKB-ers vaak problematisch

Horeca

Het uitbreiden van een goedlopend bedrijf blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Maar liefst tweederde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf met dergelijke ambities is de afgelopen drie jaar tegen problemen aangelopen.

Vooral protesterende buren willen nogal eens roet in het eten gooien, zo blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van het onderzoeksbureau EIM. Bijna een kwart van de MKB-bedrijven ondervindt in hun plannen hinder van mensen die in het geweer komen tegen bijvoorbeeld een loods die hun uitzicht bederft. Omdat de afwikkeling van zulke bezwaarschiftprocedures vaak lang duurt, wordt de uitbreiding regelmatig op zijn minst vertraagd.

Maar ook het vinden van extra personeel of van een geschikt nieuw pand of grond is volgens de onderzoekers lang niet altijd even gemakkelijk. Het allerbelangrijkste voor het slagen van de expansie is evenwel de persoonlijkheid van de ondernemer. Met zelfoverschatting en gebrek aan realisme komt een ondernemer er niet, aldus het EIM. Lef, doorzettingsvermogen en visie kunnen van ‘Kleinduimpje’ echter een ware reus maken, filosofeert het onderzoeksinstituut.

Reageer op dit artikel