artikel

Consumentenbond wil onderzoek naar BSE-ontwikkelingen

Horeca

De Consumentenbond wil dat er een onderzoek komt naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de gekkekoeienziekte BSE. Wetenschappelijk onderzoek heeft deze week uitgewezen dat ziekmakende eiwitten die tot BSE of de menselijk variant Creutzfeldt Jakob kunnen leiden, in spierweefsel van muizen kan worden aangetroffen.

In brieven aan de ministers Borst (Volksgezondheid) en Brinkhorst (Landbouw) en aan de Nederlandse Voedselautoriteit (NVa) dringt de bond aan op een onderzoek. Voorheen namen onderzoekers aan dat de eiwitten alleen in hersenen en ruggenmerg konden worden gevormd. Als deze prionen ook in de spieren van koeien en schapen voorkomen, is het de vraag of de veiligheidsgaranties van vlees wel voldoende zijn.

De Consumentenbond wil dat snel wordt vastgesteld in hoeverre de nieuwe bevindingen nieuwe risico’s met zich meebrengen en hoe daar mee omgegaan moet worden. De maatregelen die nu zijn genomen om te voorkomen dat mensen ziek worden van met BSE besmet rundvlees moeten misschien worden aangepast, veronderstelt de bond. Sinds 1997 wordt het hersen- en ruggenmergweefsel van geslachte dieren in Nederland verwijderd.

Reageer op dit artikel