artikel

Horeca slordig met jonge werknemers

Horeca

Bijna drie van elke vier horecabedrijven en winkels houdt zich niet aan de regels voor werknemers onder de achttien jaar. De jongeren maken te veel uren of werken met machines. Ook hebben de ondernemers vaak geen verplichte risico-inventarisatie gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van de arbeidsinspectie, dat het ministerie van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De dienst constateerde overtredingen bij 255 van de 358 onderzochte bedrijven. Het overgrote deel van de ondernemers kreeg een waarschuwing.

In de horeca werken volgens een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) behoorlijk veel jongeren. ‘Wij vinden dat ondernemers die jongeren uitbuiten, hard aangepakt moeten worden. Uit het onderzoek van de arbeidsinspectie blijkt echter niet dat de veiligheid van jeugdige werknemers in het geding is.’

Volgens hem gebeuren de meeste overtredingen op administratief gebied, doordat de zogeheten risico-inventarisatie niet in orde is. ‘Het lijkt ons daarom dat de arbeidsinspectie nu probeert makkelijk te scoren en dat de horecasector ten onrechte in een negatief daglicht wordt geplaatst.’

Reageer op dit artikel