artikel

Kwart schoolverlaters ziet baan in bedrijfsrestaurant wel zitten

Horeca

Het café is voor schoolverlaters het meest populaire horecabedrijfstype om in te werken. Dat blijkt uit het rapport van het Bedrijfschap Horeca en Catering over het Trendonderzoek ‘Schoolverlaters en werken in de horeca 2001’. Ook het restaurant en het hotel zijn, net als in voorgaande jaren, populair. Gevolgd door snackbar/cafetaria, fastfoodketen en het bedrijfsrestaurant. Een kwart (ongeveer 87.500) van de ruim 350.000 ondervraagde leerlingen geeft aan wel te willen werken in een bedrijfsrestaurant.

Kwart schoolverlaters ziet baan in bedrijfsrestaurant wel zitten

Het onderzoek is uitgevoerd onder leerlingen uit de twee hoogste klassen van het voortgezet onderwijs. Doel: nagaan hoe het is gesteld met de aantrekkingskracht van beroepen, sectoren en bedrijvigheden; in hoeverre zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de hoogte en wat voor een voorstelling maken zij zich?

De groep leerlingen met interesse voor de horeca is onderverdeeld in de zogenaamde horecakern (leerlingen die interesse én voorkeur hebben voor een horecabaan) en sympathisanten (leerlingen die interesse in óf voorkeur voor een baan in de horeca hebben). Van die eerste groep zegt ruim de helft een voorkeur te hebben voor een baan in een café, een derde van de sympathisanten prefereert de ‘kroeg’.

Café/bars, snackbars en cafetaria zijn onder leerlingen van de Mavo en het (I)VBO/VMBO relatief meer in trek dan bij VWO-ers en havisten. Dit geldt ook voor horecalocaties in ziekenhuizen, pretparken en musea. Havo-leerlingen hebben gemiddeld vaker een voorkeur voor een horecabaan in een hotel.

Ook konden leerlingen aangeven in welke functie ze zouden willen werken. Populair zijn: barkeeper, bedrijfsleider en zelfstandig ondernemer. Ook in eerdere onderzoeken waren dit de meest genoemde functies.

Uit analyse naar opleiding blijkt dat havisten een functie als receptionist(e) aantrekkelijker vinden dan andere leerlingen. Mavo-leerlingen geven relatief vaker aan als kelner of serveerster te willen werken. Zowel mavisten als (I)VBO/VMBO-leerlingen hebben vaker interesse om als kok te werken. Leerlingen van VWO en Havo tenslotte, zijn relatief sterker geïnteresseerd in een functie als bedrijfsleider of zelfstandig ondernemer.
Handige tips om deze groep enthousiast te maken voor uw bedrijf vindt u in ‘Alles over…. Personeel!

Reageer op dit artikel