artikel

Start van het kreeftenseizoen

Horeca

Het seizoen voor de Zeeuwse Oosterscheldekreeft beleefde voor de tweede keer een officiële start. Sinds 1 april en tot en met 15 juli mag op de schaaldieren gevist worden. De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft hoopt op deze manier de aandacht te vestigen op dit nationale product. ‘Net zoals met het mosselseizoen.

Start van het kreeftenseizoen

Sinds het begin van de vorige eeuw wordt er in de Oosterschelde al gevist op kreeft. Toch is het product nog maar sinds kort bekend in de culinaire wereld buiten Zeeland. Tijd voor verandering, vindt de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. J. Brongers, eigenaar van Auberge Maritime in Zierikzee en mede-initiatiefnemer van de stichting, merkt dat er sinds de eerste officiële opening vorig jaar meer vraag naar het Zeeuwse product is.‘Zo hoort kreeft te smaken’, zegt kreeftenvisser Wim Schot na het nuttigen van de eerste kreeft van het jaar 2002. ‘Ik vind de Oosterscheldekreeft lekkerder dan de Amerikaanse. Die is een beetje zoetig, de Zeeuwse is wat zouter.’

Zijn bedrijf is één van de vier die een vergunning hebben om te vissen met korven, de klassieke vismethode. Hierbij wordt een kreeft in de korf gelokt door aas en kan vervolgens niet meer ontsnappen. Vissers mogen de kreeften direct aan restaurants doorverkopen. Hierdoor kan de kreeft supervers gegeten worden.

Restaurants in de regio voeren allerlei soorten kreeftengerechten, zoals kreeft met gebakken asperges, morieljes en kervelsaus, in courtbouillon gekookte kreeft met champagnesabayon en geroosterde kreeft met olijfolie, bladpeterselie en knoflook.

DNA-structuur
Van oorsprong hoort de kreeft niet thuis in de Oosterschelde, of in ieder geval niet in deze vorm. Waarschijnlijk is het diertje overgebracht uit Scandinavië via een transport naar Zeeland. Ontsnapte kreeften zagen kans te overleven óf vermengden zich met inheemse soorten. Dit kan volgens biologen verklaren waarom de Oosterscheldekreeft een afwijkende DNA-structuur heeft van de Amerikaanse kreeft. In uiterlijk verschillen de kreeften immers al: de Amerikaanse kreeft is bruingroen van kleur met rozerode spikkels, de Oosterscheldekreeft is blauwzwart en heeft geen spikkels.

Sinds het afsluiten van de Oosterschelde is het water rustiger en zouter geworden. Hierdoor gedijen de kreeften uitstekend. Jaarlijks wordt er zo’n 50 tot 60 ton kreeft gevangen in de Oosterschelde. Vanwege het opkomende succes van de Oosterscheldekreeft pleit burgemeester Asselbergs van Schouwen-Duiveland er zelfs voor om het seizoen te verlengen tot 15 september.
Kijk hier voor 3 kreeftrecepten
* Kreeft met gekonfijte kalfswang op selderijcrème met peultjes en truffelschuim * Gegratineerde kreeft en kalfszwezerik met zwarte truffel
* Warme halve kreeft met pasta, gepocheerd ei, truffeltapenade en olijfolie

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca en Snackkoerier

Toegang tot alle recepturen

Toegang tot alle recepturen

Reageer op dit artikel