artikel

Startsein opening Aspergeseizoen

Horeca

Op 18 april klonk in het Limburgpaviljoen op de Floriade in Haarlemmermeer het startsein voor de opening van het aspergeseizoen. De groente was al een paar weken verkrijgbaar uit de volle grond, maar nu lopen de hoeveelheden snel op. Volgens Pieter Smits van Stichting Dubbel A gaat het seizoen goed van start: er is meer opbrengst dan vorig jaar rond deze tijd.

De officiële opening vond voor de eerste keer plaats op Noord-Hollandse bodem. De organisatie koos voor de Floriade om de bezoekers, die uit alle werelddelen komen, én de Noord-Hollanders te betrekken bij het Nederlands product. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een flink verschil zit tussen de consumptiehoeveelheden van asperges per streek. De noordelijke bewoners van ons land eten gemiddeld minder dan 100 gram per jaar van het witte goud. Zuid-Nederlanders gaan zich te buiten aan 1400 gram asperges per persoon per jaar. Dat komt omdat er in de niet-producerende delen van het land weinig bekendheid is met de groente en zijn bereidingswijze.

Pieter Smits, behalve voorzitter van Stichting Dubbel A ook eigenaar van restaurant De Hamert in Wellerlooi, zegt daarover: ‘Het is onze taak uit te leggen hoe de asperge bereid wordt. In Duitsland is de groente erg geliefd. Daar eten ze er maar liefst zes keer meer van dan Nederlanders. Dat moet hier ook mogelijk zijn.’

Smits voorspelt een gunstig seizoen. ‘Vorig jaar was het nat en koud. Vanwege het goede weer komt er nu al ongeveer 20.000 kilo asperges per dag van het land. In het hoofdseizoen kan de opbrengst oplopen tot 400.000 kilo per dag.’ Dat is omstreeks half mei.

Race
Tegelijk met de opening van het seizoen werd ook de allereerste aspergeambassadeur geïnstalleerd. Henk Savelberg, zelf afkomstig uit het Limburgse Mechelen, mag het spits afbijten bij het promoten van de Nederlandse asperge. In het restaurantwezen lijkt het de kok overbodig: ‘Alle toprestaurants voeren asperges op de kaart. Het zou me verbazen als dat niet zo is. Het leuke is juist om de seizoensgroente als eerste aan te kunnen bieden.’

Savelberg haalde de groente een week vóór de start van het seizoen al binnen in zijn gelijknamige restaurant in Voorburg. ‘Dan zijn de asperges nog wel prijzig, maar je moet ze gewoon hebben.’ Wél ligt er volgens de nieuwbakken ambassadeur een taak in het variëren met asperges. Zijn advies luidt: ‘Serveer geen overheersende smaken bij asperges. Asperges zijn zoetig, zuiglam past daar perfect bij. Tarbot is ook mooi; dat heeft van zichzelf een wat zanderige smaak. Alle ‘aardse’ smaken passen goed bij asperges. Paddestoelen en tomaat zijn bijvoorbeeld ook goed te combineren met asperges.’

Savelberg bestempelt asperges als een delicatesse, zoals kreeft en kaviaar. ‘Zo moet het ook blijven. Asperges hebben in de laatste tien jaar geen smaakvervlakking ondergaan, zoals veel andere groenten. Door het seizoen wordt de groente echt iets om naar uit te kijken.’
Kijk hier voor 3 recepten met asperges
* Asperges en tomaten met eiersaus
* Asperges met Hollandaisesaus
*Canadian greeny aspargus soup

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca

Toegangtot alle recepturen

Een goede asperge is:

– recht
– tussen de 22/25 mm dik
– niet hol
– volledig wit
– vertoont geen scheuren

Reageer op dit artikel