artikel

TV-keukenprinses Nigella verzint recepten niet zelf

Horeca

De Britse tv-keukenprinses Nigella Lawson, die zegt dat zij in haar televisieprogramma’s net zo kookt als thuis, blijkt te betalen voor recepten voor haar programma ‘Nigella Bites’. Volgens de Britse krant The Times heeft Nigella, wier programma’s op RTL4 te zien zijn, tweeduizend pond (ruim 3200 euro) betaald voor tien recepten die zij in haar nieuwe serie programma’s gaat presenteren.

Nigella kookt in haar programma’s in haar eigen keuken. In haar laatste boek, ‘Nigella Bites’, schreef ze in het voorwoord: ‘Ik ben chefkok noch artiest, geen van de recepten hier is speciaal bedacht voor uitzending of publicatie: dit is het eten dat ik kook, het eten dat ik eet.’

Dat blijkt toch niet helemaal te kloppen volgens The Times. Nigella betaalde aan chefkok Skye Gyngell tweeduizend pond voor tien recepten. Nu geeft Lawson toe dat zij hulptroepen inschakelt: ‘Ik betaal mensen om recepten te zoeken en uit te proberen. Ik betaal niet voor de recepten als zodanig, maar ik heb een goed stel hulpen en samen proberen we de recepten uit’, zei zij tegen The Times.

Andere beroemde tv-koks, zoals Delia Smith en Gordon Ramsay, melden in hun programma’s en boeken dat zij recepten van anderen gebruiken, schrijft The Times. Jamie Oliver (The Naked Chef) zei tegen The Times dat hij al zijn recepten zelf verzint, maar dat hij wel anderen, ‘normale mensen die niet bijzonder goed kunnen koken’, inschakelt om ze te perfectioneren. ‘Zij halen er de dingen uit die chefkoks niet zien’, zoals onduidelijke termen. Tenslotte kookt Jamies moeder het recept. Zij zet de puntjes op de i en maakt hem attent op bij voorbeeld de slechte verkrijgbaarheid van sommige ingrediënten.

Reageer op dit artikel